Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Коронавирусът – как да пътуваме

Назад

Турция

Актуализирано на 30.06.2021 г.

Препоръчваме на българските граждани да се въздържат от пътуване!

1. Ограничителни мерки за влизане в страната спрямо български граждани:

Считано от 15 март 2021 г. всички пътници пристигащи от чужбина със самолет и желаещи да преминат през летищните ГКПП на Р Турция се задължават в рамките на 72 часа преди полета да попълнят електронен формуляр на сайта на Министерството на здравеопазването на Турция на адрес „register.health.gov.tr“, с посочване на основни данни за лицата, възможности за връзка и адрес в Турция. Изпълнението на това задължение се контролира от авиокомпаниите, изпълняващи полети до Турция чрез изискване за представяне на извадки от направената регистрация в електронен вид или на хартиен носител преди качване на борда на самолетите.


1.Пътници, идващи от, или пребивавали през последните 14 дни преди влизане в Турция в Бангладеш, Бразилия, Република Южна Африка, Индия, Непал, Шри Ланка, Обединеното кралство, Иран, Египет, Сингапур, Афганистан и Пакистан при преминаване на ГКПП на Турция следва да представят отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди влизане в страната и подлежат на условия, изложени съгласно т.2.
2. Гражданите, пристигащи от други страни, различни от изброените по-горе, предоставящи документ, издаден от официалните власти на съответната държава, в който се посочва, че са ваксинирани поне 14 дни преди влизането им страната и/или са преболедували болестта в рамките на последните 6 месеца, считано от 28-ия ден от първия положителен резултат от PCR тест, при влизане в страната през всички гранични пунктове (сухопътен, въздушен, морски и железопътен транспорт), няма да бъдат задължени да представят PCR тест / бърз антиген тест с отрицателни резултати и карантинните мерки няма да се прилагат спрямо тях. В случай, че гражданите, идващи от тези страни не могат да представят сертификат за ваксинация или документи, доказващи преболедуването на болестта, за да влязат в страната ще се счита за достатьчно представянето на PCR тест с отрицателен резултат, направен най-много 72 часа или бърз отрицателен антиген тест, направен най-много 48 часа преди влизане в страната.

2. В случай на задължителна карантина за български граждани, възможности за освобождаване от карантина /налични лаборатории на летища/след кой ден най-рано може да се направи тест на място:

 Условия за влизане в Република Турция, считано от 1 юли 2021 г.:
- Полетите от Бангладеш, Бразилия, Южна Африка, Индия, Непал и Шри Ланка са спрени до второ нареждане. Няма да бъдат допускани директни пътувания от тези страни до Турция. Лицата, които идват от друга държава, но през последните 14 дни са били в Бангладеш, Бразилия, Южна Африка, Индия, Непал и Шри Ланка, ще бъдат помолени да представят PCR тест с отрицателен резултат, направен най-много 72 часа преди влизане в страната, като тези лица ще бъдат карантинирани за срок от 14 дни на местата, определени от областните администрации.
- Срокът на задължителната карантина за лицата, пристигнали в Турция от Афганистан и Пакистан, както и за тези, за които става ясно, че са били в тези страни през последните 14 дни, ще бъде 10 дни, а в случай, че резултатьт от PCR теста, направен на 7-ият ден от карантината е отрицателен, задължителната карантина ще бъде прекратена. Ако PCR тестът е положителен, ще се действа в съответствие с ръководството за COVID19 на Министерството на здравеопазването.
- Задължителната карантина спрямо лицата, които са били в Бангладеш, Бразилия, Южна Африка, Индия, Непал или Шри Ланка през последните 14 дни, или които са дошли в страната ни от Афганистан и Пакистан, или които са били в тези страни през последните 14 дни, ще се прилага в общежития, определени от областните администрации или в местата за настаняване, предоставящи услуга като карантинни хотели.
- Лицата, пристигащи от Обединеното кралство, Иран, Египет и Сингапур, ще трябва да представят отрицателен PCR тест, направен най-много 72 часа преди влизане в страната.
- Гражданите, пристигащи от други страни, различни от изброените в първите четири члена, предоставящи документ, издаден от официалните власти на съответната държава, в който се посочва, че са ваксинирани поне 14 дни преди влизането им страната и/или са преболедували болестта в рамките на последните 6 месеца, считано от 28-ия ден от първия положителен резултат от PCR тест, при влизане в страната през всички гранични пунктове (сухопътен, въздушен, морски и железопътен транспорт), няма да бъдат задължени да представят PCR тест / бърз антиген тест с отрицателни резултати и карантинните мерки няма да се прилагат спрямо тях. В случай, че гражданите, идващи от тези страни не могат да представят сертификат за ваксинация или документи, доказващи преболедуването на болестта, за да влязат в страната ще се счита за достатьчно представянето на PCR тест с отрицателен резултат, направен най-много 72 часа или бърз отрицателен антиген тест, направен най-много 48 часа преди влизане в страната.
- Предвид избягване на неблагоприятния ефект на Covid-19 върху външната търговия, екипажите на кораби, екипажите на самолети, моряците и шофьорите на камиони, квалифицирани като ключов персонал, ще бъдат освободени от изискването за PCR тест за SARS-CoV и карантиниране.

3. Транзитно преминаване /PRC тест/антигенен тест/свободно /до колко часа/ транзитни коридори:

Изискването за представяне на негативен PСR тест за SARS-COV-2 като условие за качване в самолетите за Турция не се прилага спрямо пътници, които преминават транзит или правят трансфер или членове на екипажите на въздухоплавателните средства.

 

4. Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги.

 

5. Граничен режим/отворени/затворени граници/летище/:

 

6. Вътрешни мерки:

Считано от 01 юли 2021 г.

• Отменят се всички ограничения, свързани с прилагането на комендантски час;
• Възстановяват се дейностите на работните места във всички бизнес направления и сфери на дейност при спазване на основните принципи за борба с епидемията, като поддържане на стриктна хигиена, задължително носене на маски и спазване на дистанция;
• Разрешава се организирането и провеждането на масови мероприятия на неправителствени организации, профсъюзи, публични институции, професионални организации, кооперации и съюзи, включително общото събрание, и всякакви срещи , демонстрации или шествия и сватби при условие, че се спазват правилата и принципите, определени за всеки вид дейност в Ръководството за управление при епидемии и работа на Министерството на здравеопазването, със спазване на правилата за поддържане на хигиена, носене на маски и спазване на дистанция;
• Отменят се ограниченията, свързани с ползването на обществен транспорт при условие, че се спазват правилата и принципите, изложени в Ръководството за управление и работа с епидемии при ползване на обществения транспорт и изпълнение на изискванията за поддържане на хигиена, носене на маски и спазване на дистанция.
• В местата по настаняване отпадат всички ограничения, при условие, че се спазват стриктно правилата и принципите на Ръководството за управление и работа при епидемии и изпълнение на задълженията за поддържане на хигиена, носене на маски и спазване на дистанция отпадат всички ограничения;
• Държавните институции и публичните организации и ведомства преминават в нормален режим на дейност и работно време.

 

 


Подробна информация относно Covid-19 в страната и списък с лаборатории/болници, в които могат да бъдат правени PCR тестове, може да бъде открита на следните страници:
https://saglikturizmi.saglik.gov.tr/TR,25360/yetkili-saglik-tesisleri-ve-araci-kuruluslar.html 
https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/haberler/yurt-disi-cikislarinda-test-islemleri.html 
https://hsgm.saglik.gov.tr/tr/haberler/yetkilendirilmis-covi-d-19-tani-laboratuvarlari.html 
https://covid19bilgi.saglik.gov.tr/tr/covid-19-yetkilendirilmis-tani-laboratuvarlari-listesi.html https://register.health.gov.tr/

Държави

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Ситуационен център

02 948 2404 [email protected]

Консулски отношения

02 948 2365 [email protected]

Следвайте ни

в социалните мрежи

Приемна за граждани

02 948 2018 Понеделник - петък от 09:00 до 17:30 ч.

Полезни съвети

Рискове за сигурността

Риск за сигурността, различен от познатите в България, съществува при всяко напускане на страната. Запознайте се с наличната информация за пътуващи – обща и за всяка конкретна дестинация, относно евентуалните рискове, които биха поставили под заплаха Вашето имущество, свобода на придвижване, здраве, а в екстремни случаи и Вашия живот. При планирането на пътуването и по време на пребиваването си зад граница, освен наличните тук и в задграничните представителства на България и държавите-членки на Европейския съюз данни, препоръчваме да следите редовно и информацията на местните медии за обстановката в държавите и местата по маршрута на пътуване.

Предупреждение за пътуване

Министерството на външните работи на Република България по правило публикува предупреждения за въздържане от пътуване само за районите, в които се водят военни действия (ситуация на война или Гражданска война в дадена страна), където съществува реална обща заплаха за живота.

Поведение при кризисни ситуации

В случай на кризисни ситуации - природни бедствия, възникване на военни конфликти, терористични актове, политически размирици и др., следва незабавно да се свържете с най-близкото българско задгранично представителство. При липсата на такова, можете да се свържете с представителството на ЕС или на държава-членка на ЕС, което да предостави, в рамките на възможностите си, защита, съдействие и помощ на българските граждани.

Важни данни в случай на нужда

Когато изпаднете в нужда по време на пребиваването си в чужбина, за да Ви бъде оказана по-експедитивно помощта, от която се нуждаете, е необходимо да можете да предоставите следните основни данни:

  • номер на паспорта, издаден на (дата) и валиден до (дата).
  • пътна застраховка - номер на полицата
  • кръвна група
  • Лица за контакт, които да бъдат уведомени (име, адрес, телефон, e-mail)