Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Коронавирусът – как да пътуваме

Назад

Израел

Актуализирано на 16.07.2021 г.

Препоръчваме на българските граждани да се въздържат от пътуване!

 

1. Ограничителни мерки за влизане в страната спрямо български граждани /PCR тест/антиген тест/кантина/изискване за предварителна онлайн регистрация на пътника (Passenger Locator Form - PLF) преди пътуването/Имунизационен паспорт:

Считано от 01.06.2021 г. всички чужденци пътуващи до Израел трябва да спазват следните ограничения:
Продължава да действа забрана за влизане в Израел от Украйна, Русия, Бразилия, Етиопия, Индия, Мексико, Турция, Аржентина.
Предварително разрешение от миграционните власти или от съответното посолството на Израел за всеки чужд гражданин, който планира пътуване до Израел. Разрешението  е валидно за срок от 14 /четиринадесет / дни.
Пътуващите чужденци до Израел следва да имат отрицателен PCR тест, изготвен не – по – късно от 72 часа преди отпътуване. PCR тест се прави и при пристигането в Израел.
Ваксинираните чужденци и тези, които са се възстановили от вируса ще бъдат подложени на серологичен тест при пристигането си в Израел и в зависимост от резултатите могат да бъдат освободени от задължителната карантина.
Медицинска застраховка, която покрива рисковете при Covid- 19, включително за медицинско обслужване за всички чужденци, влизащи на територията на Израел.
Всички чужденци, които не спазват указанията на здравните власти за поставяне под изолация ще бъдат включени в негативен списък и при следващо влизане ще им бъде отказан достъп.
Случаи, при които на чужденци може да се разреши влизане в Израел:
1. Гражданин или постоянен жител, който живее в чужбина и има член на семейството от първа степен в Израел, може да влезе в Израел на посещение със съпруга / съпругата и децата си, дори ако те са чужди граждани.
2. Чужденец, който има роднина от първа степен, живеещ в Израел (израелски гражданин или постоянно пребиваващ), може да влезе в Израел на посещение със съпруга / съпругата и децата си.
3. Всички чуждестранни граждани, които желаят да влязат в Израел, трябва да представят валидно удостоверение за възстановяване или удостоверение за ваксинация (с изключение на деца под 4-годишна възраст).
4. Семейните отношения могат да бъдат доказани чрез проверка на регистъра на населението и чрез представяне на съответни законно проверени документи (печат с апостил), доказващи семейните отношения.
5. Заявленията трябва да се подават до Службата на органа за населението или до консулската служба по местоживеене на чужденеца:
https://www.gov.il/en/Departments/dynamiccollectors/israeli-consular-services?skip=0&utm_source=go.gov.il&utm_medium=referral
6. Влизането в Израел на чужди граждани, които не са ваксинирани / не са се възстановили от COVID-19, може да бъде разрешено в следните случаи:
Чуждестранен гражданин, женен за израелски гражданин или за постоянно пребиваващ в Израел и техните непълнолетни деца.
Чуждестранни граждани, живеещи в чужбина, подали молба за брак с израелски гражданин или постоянно пребиваващ.
Непълнолетни деца на родители, ако единият от родителите е израелски гражданин.
Чуждестранни студенти, при определени от служба Миграция и МЗ условия.
Чуждестранни експерти, при определени от служба Миграция и МЗ условия.
Художници, културни дейци и спортисти, при определени условия от служба Миграция, МК и спорта.
Доброволци и доброволчески организации, при определени от служба Миграция условия.
Селскостопански работници, при определени от служба Миграция условия и МЗ.
Медицински туризъм - разрешение за влизане в Израел може да се получи само в животоспасяващи ситуации и с одобрението на директора на болницата.
Участие в сватбени церемонии, раждане и погребения на близки и роднини.
Разрешение за влизане в Израел могат да получат журналисти и притежателите на дипломатически и служебни паспорти, с място на акредитация в страната.
При всички гореизброени изключения, които позволяват на чужди граждани да получат разрешение за влизане в Израел, при условията на ограниченията за Covid- 19 се изисква предварително разрешение от Службата по Миграция, Министерството на здравеопазването и др.
Разрешенията могат да се получат както директно от съответната служба, така и чрез посолството на Израел в София.
Инструкции за подаване на документи за разрешение за влизане на чужденец, който притежава виза за Израел може да се намерят на:
https://govforms.gov.il/mw/forms/[email protected]#!applicantDetails
Инструкции за пътуване до и от Израел с въздушен транспорт, може да се получат на:
https://www.gov.il/en/departments/air-travel-covid19-israel
Заявленията трябва да се подават до Службата на органа за населението или до консулската служба по местоживеене на чужденеца:
https://www.gov.il/en/Departments/dynamiccollectors/israeli-consular-services?skip=0&utm_source=go.gov.il&utm_medium=referral

Летище Бен Гурион и сухопътните граници на Израел остават затворени.
В този период няма да бъдат допускани пристигащи и заминаващи от Израел граждани, освен по преценка на специална комисия за хуманитарните случаи.
При евентуално отваряне на летището за пътуващи от 08.02.2021 г., всички пристигащи в Израел ще бъдат карантинирани в специално определени за това хотели.

 

 

Препоръчваме на българските граждани, намиращи се или възнамеряващи да пътуват до Израел, да следят информациите по този повод на компетентните органи и местните СМИ с цел избягване на последващи неудобства.

Всички лица, които имат право да влизат в Израел трябва да представят негативен тест за Covid-19, изготвен не – по – късно от 72 часа преди отпътуването. Алтернативно могат да се представят издадени от Министерството на здравеопазването официални документи, с които се удостоверява, че лицето е ваксинирано или е преболедувало Covid-19. Липсва яснота за формата на документите, но при всички случаи те следва да бъдат представени в оригинален превод на иврит или на английски език.

Всички лица, които влизат на територията на Израел, следва да останат по домовете под карантина за период от 14 дни.

Всички влизащи на територията на Израел се подлагат на задължителна гранична проверка, която включва и изследване с бърз PCR тест. Летище Бен Гурион работи при намален капацитет, като полетите са сведени до минимум. Връзка с България за момента може да се направи през Истанбул с турските авиолинии.

Директен полет от и до София по предварителни данни е планиран от България Еър за 04.02.2021, а Wzzair и Ryanair планират полети от месец март.

 

 

Българските граждани, които искат разрешение да влязат в Израел като посетители, вече могат да изпращат заявлението си чрез официалния уебсайт на външното министерство.

https://www.gov.il/he/departments/publications/reports/a_policy_of_arrival_to_the-state_of_israel_during_the_covid_19


Чуждестранните посетители в Израел могат да кандидатстват чрез новия формуляр, за да посетят роднина от първа степен, който притежава израелско гражданство, да присъстват на погребение на роднина от първа степен в Израел и да се подложат на спешна и животоспасяваща медицинска процедура или да придружат някой, който се нуждае от такава процедура . За записа „цел на пътуването“ има и опция за избор на „друго“. Според инструкциите на уебсайта на министерството, всеки човек трябва да изпрати отделно заявление.

Всеки кандидат трябва да приложи копие от паспорта си, сертификат за ваксинация или възстановяване, здравна застраховка, покриваща COVID, и „Допълнителни документи, свързани с причината за искането за пристигане, както е посочено в заявлението“. През предходните месеци при кандидатстване чрез консулствата или клоновете на Министерството на вътрешните работи се изискваше да се докаже връзката между подателя и израелския гражданин, като се предостави копие на израелската лична карта на последния, както и свидетелство за раждане / брак или подобни документи. В настоящата форма кандидатът трябва да избере съответното израелско консулство, където кандидатства.

 

 

2.    Наличие/липса на задължителна карантина за български граждани, възможности за освобождаване от карантина /налични лаборатории на летища/след кой ден най-рано може да се направи тест на място:

До приключване на засилените карантинни и ограничителни мерки /действащи до 21.01.2020 г./ в Израел не се правят изключения от правилото за поставяне под задължителна 14 дневна карантина на всички имащи право да влизат в Израел.


3.    Транзитно преминаване /PRC тест/антигенен тест/свободно /до колко часа/ транзитни коридори:

Всички лица, които влизат на територията на Израел, следва да останат по домовете под карантина за период от 14 дни.За територията на Израел за момента няма алтернативни маршрути по суша и не се допуска транзитно преминаване на чужденци.

4.    Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги:

Ограничения за износ, за които се изисква предварително разрешение от МЗ на Израел

1 - артикул 34.02.20 - продукт за лично почистване съдържащ 70% и повече етилов алкохол; продукт за лично почистване съдържащ 60% и повече изпoпропил алкохол;

2 - артикул 38.08.90 - продукт за дезинфекция съдържащ 70% или повече етилов алкохол

продукт за дезинфекция съдържащ 60% и повече изпопропил алкохол;

3 - артикул 90.19.2000 - респираторни машини и оборудване, включително

BI PAP и C PAP машини и оборудване;

5.    Граничен режим/отворени/затворени граници/летище/:

Въздушните и сухопътните гранични пунктове на Израел със съседните страни работят, но преминаването през тях става само след предварително, изрично разрешение. При всички случаи, при които български гражданин желае да пътува до Израел следва да се потърси предварителното съдействие на Израелското посолство в София. Информация за това кого е разрешено да пътува и каква е процедурата за това може да намери на следния адрес:

https://www.gov.il/en/Departments/Guides/flying-to-israel-guidlines

https://www.gov.il/en/departments/news/border_closing_coronavirus_14062020


6.    Вътрешни мерки /полицейски час/забранен вътрешен транспорт:

Към момента в Израел няма въведен полицейски час. До 31.01.2021 г. градският транспорт ще работи с 50 % от капацитета си. Забрана за придвижване на повече от 1000 метра от дома за всички лица, освен за тези, на които и ме  позволено да пътуват. Това са служителите на държавни и частни компании, дейността на които е оценена като стратегически важна за икономиката на страната: строителство, адвокатски кантори, медицински работници и др.

 

Държави

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Ситуационен център

02 948 2404 [email protected]

Консулски отношения

02 948 2365 [email protected]

Следвайте ни

в социалните мрежи

Приемна за граждани

02 948 2018 Понеделник - петък от 09:00 до 17:30 ч.

Полезни съвети

Рискове за сигурността

Риск за сигурността, различен от познатите в България, съществува при всяко напускане на страната. Запознайте се с наличната информация за пътуващи – обща и за всяка конкретна дестинация, относно евентуалните рискове, които биха поставили под заплаха Вашето имущество, свобода на придвижване, здраве, а в екстремни случаи и Вашия живот. При планирането на пътуването и по време на пребиваването си зад граница, освен наличните тук и в задграничните представителства на България и държавите-членки на Европейския съюз данни, препоръчваме да следите редовно и информацията на местните медии за обстановката в държавите и местата по маршрута на пътуване.

Предупреждение за пътуване

Министерството на външните работи на Република България по правило публикува предупреждения за въздържане от пътуване само за районите, в които се водят военни действия (ситуация на война или Гражданска война в дадена страна), където съществува реална обща заплаха за живота.

Поведение при кризисни ситуации

В случай на кризисни ситуации - природни бедствия, възникване на военни конфликти, терористични актове, политически размирици и др., следва незабавно да се свържете с най-близкото българско задгранично представителство. При липсата на такова, можете да се свържете с представителството на ЕС или на държава-членка на ЕС, което да предостави, в рамките на възможностите си, защита, съдействие и помощ на българските граждани.

Важни данни в случай на нужда

Когато изпаднете в нужда по време на пребиваването си в чужбина, за да Ви бъде оказана по-експедитивно помощта, от която се нуждаете, е необходимо да можете да предоставите следните основни данни:

  • номер на паспорта, издаден на (дата) и валиден до (дата).
  • пътна застраховка - номер на полицата
  • кръвна група
  • Лица за контакт, които да бъдат уведомени (име, адрес, телефон, e-mail)

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация