Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Коронавирусът – как да пътуваме

Назад

Индонезия

Актуализирано на 09.07.2021 г.

Препоръчваме на българските граждани да се въздържат от пътуване!

1. Ограничителни мерки за влизане в страната спрямо български граждани:

Влизането в Република Индонезия е ограничено само до притежатели на валидни типове визи и разрешения за пребиваване.

От 6 юли т.г. всички чуждестранни граждани, които пристигат на територията на Република Индонезия следва да представят сертификат за ваксиниране срещу COVID-19 във физически или дигитален формат като доказателство за завършена ваксинация в две дози. До момента МВнР на Република Индонезия не е представило специфични изисквания за серитификат за ваксиниране. Може да се представи сертификат за ваксиниране от одобрено от българското правителство медицинско заведение или дигитален сертификат на ЕС.

От изискването за предоставяне на сертификат за ваксиниране са освободени чуждестранните граждани, които са притежатели на дипломатическа и служебна виза и са част от чуждо официално или държавно посещение на министерско или по-високо ниво, както и чуждестранните граждани, които влизат в Индонезия по силата на постигнато на реципрочна основа споразумение по схемата за пътнически коридор (Travel Corridor Arrangement) и при спазване на установените здравни протоколи.

Чуждестранните граждани, напускащи територията на Република Индонезия не се налага да притежават сертификат за ваксинация срещу COVID-19.

Чуждестранните граждани на възраст под 12 години, пътуващи с родителите си и влизащи на територията на Република Индонезия или пътуващи с вътрешни полети, не се налага да притежават сертификат за ваксинация срещу COVID-19;

Чуждестранните граждани, които не могат да бъдат ваксинирани поради медицински причини, не се налага да притежават сертификат за ваксинация срещу COVID-19, за международни и вътрешни пътувания, с допълнителното изискване да покажат здравен сертификат, издаден от лекар (специалист) или друг медицински работник, заявяващ, че лицето е негодно за ваксинация срещу COVID-19.

Чуждестранните граждани, влизащи на територията на Република Индонезия, трябва да представят сертификат за ваксинация срещу COVID-19 със завършена доза съгласно стандарта за протокол за ваксинация, издаден от здравните власти или фармацевтичните компании, произвеждащи ваксините.

Чуждестранните граждани, които са част от на полетен или корабен екипаж, които възнамеряват да напуснат територията на Република Индонезия, не се налага да притежават сертификат за ваксинация срещу COVID-19, но са длъжни да предоставят други приложими изисквания към здравния протокол.

Чуждестранните граждани, които не са ваксинирани и възнамеряват да напуснат територията на Република Индонезия, но се налага да използват вътрешен полет, за да стигнат до изходната точка за международни полети, не се налага да притежават сертификат за ваксинация срещу COVID-19, при условие че не напускат зоната на летището по време на транзит или в очакване на международните си полети, със следните изисквания:
а. Получаване на разрешение, издадено от местната здравна служба или орган за вътрешно пътуване, с цел продължаване на полетите за напускане на Индонезия; и
б. Доказателство за валиден маршрут на полета, напускащ Индонезия и за директен транзит от изходния град до изходната точка за международна дестинация.

Чуждестранни граждани на възраст над 60 години, учители и професионален образователен персонал, както и чуждестранни граждани от определени професии, могат да участват в националната програма за ваксинация, като представят своя паспорт и оригинал KITAS / KITAP в бюрата по регистрация и местните здравни заведения или места за ваксинация, предоставени от централното правителство, регионалното правителство или държавните регионални предприятия или други определени места, предоставени от Министерството на здравеопазването.

Чуждестранните граждани могат да участват в програмата за взаимно сътрудничество за ваксиниране, като представят оригинала на паспорта си в службата за регистрация за целите на събирането на данни, в здравните заведения на държавни или регионални предприятия или на други места, определени от Министерството на здравеопазването.

Служителите на чуждестранни мисии и международни организации и членовете на техните семейства, които пребивават извън Джакарта и са получили покана за ваксинация срещу COVID-19 от Министерството на външните работи на Република Индонезия, се насърчават да пренасрочат посещението си в Джакарта и очакват изпълнението на програмата за взаимно сътрудничество за ваксиниране, провеждана от правителството на Република Индонезия в съответните им области.

Чуждестранните граждани следва също така да представят отрицателен RT-PCR тест при пътуване с въздушен транспорт и бърз антигенен тест при пътуване с другите видове транспорт във вътрешността на Индонезия и да спазват стриктно здравните протоколи като носене на маска, измиване на ръцете със сапун и течаща вода, спазвайки безопасно разстояние и стоейки далеч от струпвания на много хора на едно място и взаимодействието с тях.

Пристигащите в Индонезия трябва да попълнят индонезийска еНАС регистрация и получават QR код, генериран при пристигането в Индонезия. При пристигането си на което и да е летище в Индонезия от всички пристигащи пътници се изисква попълването на Health Alert Certificate и представянето му в Health Quarantine Officе.

2. В случай на задължителна карантина за български граждани, възможности за освобождаване от карантина /налични лаборатории на летища/след кой ден най-рано може да се направи тест на място:

Общият случай на карантина при влизане в Индонезия е 8 дни по 24 часа. Периодът на карантина се координира от индонезийското правителство с авиокомпаниите. За влизащите от някои страни карантината може да е 14 дни по 24 часа: Индия, Пакистан, Бангладеш и Филипините.

Задължителната карантина при пристигане в Индонезия за всички индонезийски и чуждестранни граждани се удължава от 5 на 8 дни (8х24 часа), считано от 6 юли т.г. Само ръководителите на ДП (посланици/временно управляващи) могат да я прекарат в своите резиденции.

Останалите дипломати и техните семейства, както и другите чуждестранни граждани ще трябва да прекарат осемте дни карантина в сертифициран от Министерство на здравеопазването на Република Индонезия хотел. В допълнение остава изискването всички чуждестранни граждани, които пристигат на територията на Република Индонезия от 6 юли т.г. да представят отрицателен RT-PCR тест на английски език, направен 72 часа преди влизането им на територията на страната. До 24 часа след пристигането им в Индонезия се прави втори такъв тест, а трети тест се прави на седмия ден след това преди края на периода на задължителна карантина от 8 дни.

3. Транзитно преминаване /PRC тест/антигенен тест/свободно /до колко часа/ транзитни коридори:

Без възможност за транзитно преминаване

4. Въведени ограничения/забрани за вносителите/износителите на стоки и услуги:
N/A

5. Граничен режим/отворени/затворени граници/летище/:

Няма затворени граници
6. Вътрешни мерки /полицейски час/забранен вътрешен транспорт:

На 30 юни т.г. правителството на Индонезия взе решение да приложи през периода от 3 юли до 20 юли спешни ограничения на обществените дейности от микро-мащаб (PPKM Mikro Darurat) на остров Ява и остров Бали.

Наложените ограничения изискват 100% от работата за несъществените сектори да се извършва от домовете. При съществените сектори максимум 50% от работата ще се извършва от офисите при стриктно спазване на установените здравни протоколи. Съществени са банковия сектор, фондовата борса, информационните и комуникацинни технологии, хотелите, които приемат посетители извън тези за провеждане на карантина и експортно-ориентираните индустрии. За критично важни сектори са обявени енергетика, здравеопазване, сигурност, транспорт и логистика, храни и напитки, нефтохимическа и циментова промишленост, важни национални обекти, управлението на бедствия и аварии, национални стратегически проекти, строителство, електричество и воден сектор и др. Работещите в тях ще бъдат освободени от ограничения. Всички дейности по образование и обучение ще се провеждат онлайн.

За супермаркети, традиционни пазари и други магазини за хранителни стоки работното време ще бъде максимум до 20 часа с капацитет на посетители максимум 50%. Дейностите в молове и търговски центрове ще бъдат затворени. Ресторантите ще приемат поръчки само за доставки по домовете и за взимане на храна за в къщи. Местата за религиозни поклонения като църкви, джамии, храмове, стаи за молитви и др.р обществени паркове и туристически атракцииир спортни съоръжения и места за социални дейности ще бъдат временно затворени. Обществевият транспорт ще работи с максимум 70% капацитет.

От 7 юли т.г. правителството на Република Индонезия взе решение да разшири прилагането на спешните ограничения на обществените дейности от микро-мащаб (PPKM Mikro Darurat) отвъд островите Бали и Ява до най-западния остров Суматра и най-източния район на Папуа.

Полицията в Джакарта наложи рестрикции на придвижването в 35 района на столицата като затваря достъпа до и от тях. Само живеещите там и предоставящите спешни медицински услуги ще бъдат освободени от тези ограничения. В други 14 района ще се извършва контрол върху придвижването. Достъпът до и от тях няма да бъде затварян. Ограниченията ще се прилагат от 9 часа сутринта до 4 часа следобед.Следва списък на районите:

Central Jakarta:

1.Sabang Street

2. Cikini Raya Street

3. Asia Afrika Street

4. Apron Street

East Jakarta:

5. East Flood Canal (BKT)

South Jakarta:

6. Kemang

7. Bulungan

West Jakarta:

8. Old Town Area

9. Pemancingan Street, Srengseng

North Jakarta:

10. Boulevard Raya Street, Kelapa Gading

Tangerang City:

11. Kali Pasir Street

12. Banding Raya Street

South Tangerang:

13. Boulevard Street, Alam Sutera

14. Sutera Utama Street

15. Clique Street, Gading Serpong

Depok:

16. M. Yasin Street (in front of STIE MBI)

17. M. Yasin (in front of McD)

Bekasi City:

18. South Boulevard Street

19. Summarecon Bekasi

Bekasi District:

20. Cikarang Baru

21. Cifest Cikarang Selatan

The 14 mobility control areas are :

Central Jakarta:

1. Cassa Street

2. Salemba Tengah Street

East Jakarta:

3. Jenderal Urip Street/ Jatinegara Timur

4. Sutoyo Street, Kramat Jati

5. Raya Bogor Street, Pusdikes

South Jakarta:

6. Wolter Monginsidi Street

7. Cipete Raya Street

8. Cikajang Street

9. Gunawarman Street

North Jakarta:

10. Sunter

11. PIK II

West Jakarta:

12. Mangga Besar Street

Cikarang:

13. Sehati Park, Gor Wibawa Mukti

14. Distrik I, Meikarta

Полицията в Джакарта, Индонезия е наложила вечерен час в 10 места и пътища в столицата, който започна от 21 юни, всеки ден от 21 часа вечерта до 4 часа сутринта. Десетте места и пътища в Джакарта са както следва: Bulungan, Kemang, Gunawarman and Senopati, Sabang, Cikini Raya, Asia-Afrika, Banjir Kanal Timur, Kota Tua, Boulevard Kelapa Gading и Pantai Indah Kapuk (PIK).
В българското посолство в Джакарта няма да се разкрива СИК за произвеждане на избори за народни представители за 46-то НС на Р България въпреки полученото още на 28 май т.г. разрешение от МВнР на Република Индонезия. Според Службата на губернатора на Джакарта при провеждане на избори в българското посоство в Джакарта е необходимо да се спазват стриктно мерките, съобразно здравния протокол: да не се допуска струпване на много хора наведнъж в избирателната секция като по възможност се направи график на гласуващите за да се избегне такава ситуация,задължително носене на маски, спазване на социална дистанция от минимум 1 метър, поддържане на строга хигиена в района на избирателната секция и определяне на място, където избирателите да могат да си измиват ръцете. Само на посланиците, акредитирани в Индонезия се предоставя изключението при влизане на територията на страната да изтърпят карантината от 5 дни в своите резиденции. Всички останали дипломати, както и останалите пристигащи чужди граждани в Индонезия следва да прекарат петдневния период на карантина в определен от правителството на Индонезия хотел.

 

Държави

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Ситуационен център

02 948 2404 [email protected]

Консулски отношения

02 948 2365 [email protected]

Следвайте ни

в социалните мрежи

Приемна за граждани

02 948 2018 Понеделник - петък от 09:00 до 17:30 ч.

Полезни съвети

Рискове за сигурността

Риск за сигурността, различен от познатите в България, съществува при всяко напускане на страната. Запознайте се с наличната информация за пътуващи – обща и за всяка конкретна дестинация, относно евентуалните рискове, които биха поставили под заплаха Вашето имущество, свобода на придвижване, здраве, а в екстремни случаи и Вашия живот. При планирането на пътуването и по време на пребиваването си зад граница, освен наличните тук и в задграничните представителства на България и държавите-членки на Европейския съюз данни, препоръчваме да следите редовно и информацията на местните медии за обстановката в държавите и местата по маршрута на пътуване.

Предупреждение за пътуване

Министерството на външните работи на Република България по правило публикува предупреждения за въздържане от пътуване само за районите, в които се водят военни действия (ситуация на война или Гражданска война в дадена страна), където съществува реална обща заплаха за живота.

Поведение при кризисни ситуации

В случай на кризисни ситуации - природни бедствия, възникване на военни конфликти, терористични актове, политически размирици и др., следва незабавно да се свържете с най-близкото българско задгранично представителство. При липсата на такова, можете да се свържете с представителството на ЕС или на държава-членка на ЕС, което да предостави, в рамките на възможностите си, защита, съдействие и помощ на българските граждани.

Важни данни в случай на нужда

Когато изпаднете в нужда по време на пребиваването си в чужбина, за да Ви бъде оказана по-експедитивно помощта, от която се нуждаете, е необходимо да можете да предоставите следните основни данни:

  • номер на паспорта, издаден на (дата) и валиден до (дата).
  • пътна застраховка - номер на полицата
  • кръвна група
  • Лица за контакт, които да бъдат уведомени (име, адрес, телефон, e-mail)

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация