Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

24 май в българските мисии зад граница

26 Май 2010 Новини

Българска делегация, водена от премиера Бойко Борисов, бе на официално посещение във Ватикана и Италианската република в периода 21-24 май 2010 г. В нея участва и министърът на външните работи Николай Младенов.

В първия ден от официалната визита министър-председателят на България Бойко Борисов се срещна с италианския си колега Силвио Берлускони.

На 22 май  делегацията бе приета на аудиенция от Негово Светейшество Папа Бенедикт XVI, а по-късно  се срещна с българската общност в посолството ни в италианската столица. Официалните гости посетиха базиликата „Санта Мария Маджоре” и църквата „Сан Винченцо и Анастазио”,  предоставена от Папа Йоан Павел II  на Българската православна църква.

Десетки българи от всички части на Италия дойдоха в църквата „Сан Винченцо и Анастазио”  на Фонтана ди Треви. Повечето от тях – с български знамена. Тържествената литургия отслужи Негово Високо Преосвещенство Видински Митрополит Дометиан, заедно с местното духовенство. Църковният хор изпълни „Многая лета”, „Питат ли ме де зората” и химна на Светите братя „Върви, народе възродени”. По традиция за празника стотици българи посещават храма, който се намира на едно от най-оживените и централни места във Вечния град.

На 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, министър-председателят и водената от него делегация присъстваха на церемония по полагане на венец и отслужване на  молебен на гроба на Св. Кирил в базиликата „Сан Клементе”.

Аудиенция при Папата
Кирил и Методий са помогнали за християнизирането на България, каза Светият отец. „Те имат голям принос за оформянето на духовното и хуманно лице на българския народ”, подчерта Негово Светейшество Папа Бенедикт XVI.

Откриване на паметника на Иван Вазов в италианската столица
Министър-председателят Силвио Берлускони засвидетелства уважение с жест на лично присъствие при откриването на паметника на Патриарха на българската литература във Вила Боргезе, където бе и кметът на Рим Джани Алемано. Двамата премиери съобщиха, че на 13 юни в София ще открият паметник на Джузепе Гарибалди.

Отбелязване на 24 май в българските мисии зад граница
Денят на българската култура и славянската писменост бе отбелязан в Кабул  с тържество в българското посолство, на което присъстваха почти всички акредитирани в афганистанската столица посланици и ръководители на международни мисии.

От афганистанска страна бяха кметът на Кабул инж. Мохаммад Юнус Ноандиш, депутати, високопоставени държавни служители, ръководители на местни медии, представители на банковите и бизнес средите. Празникът бе почетен от много афганистански граждани, завършили образование в България, български военнослужещи от ИСАФ, начело с националния командир Димитър Шивиков, българи, пребиваващи в страната.

Посланик Валерий Аржентински изтъкна делото на Светите братя Кирил и Методий, поставило основите на писмеността и културата на България и на славянските народи, както и ролята им на обединители на православна и латинска Европа.  Присъстващите изпълниха „Български всеучилищен химн”. Същият ден Националната телевизия на Афганистан „RTA” излъчи документален филм за България на Абдул Гафур Рашиди.

ххх

Посолството в Аман организира на 21 май тържество за завършилите в България йорданци и за  българската колония в Йордания.

От името на посолството бе припомнена значимостта на делото на Светите братя Кирил и Методий, както и приносът на България за културното и духовно развитие на славянските народи. На празника прозвуча народна и съвременна българска музика и бяха изпълнени народни танци. По-рано този месец посолството съдейства за излъчването на материал по случай 24 май от Националното йорданско радио.

xxx

За празника 24 май Посолството ни в Азербайджан бе домакин на среща със студенти от Славянския университет в Баку. Посланик Васил Калинов запозна присъстващите с историята на славянската писменост и делото на братята Кирил и Методий, както и с традициите в честването на празника в България. Студентите бяха почерпени с баница и им бяха подарени книги за България и дискове с наши игрални филми.

ххх

Приключването на учебната година на българското училище в Кувейт съвпадна с отбелязването на празника 24 май. Посланик Илко Шивачев поздрави учениците, учителите и родителите и връчи годишните дипломи. Той заяви, че и занапред  мисията ни ще  подкрепя дейността на училището и ще съдейства за създаването на  още по-добри условия, за което има подкрепа лично от министър-председателя Бойко Борисов.

Учениците изнесоха художествена програма, а в края на празненството бяха събрани средства за по-нататъшната дейност на българското училище в Кувейт от благотворителния търг на картини, дарени от художничката Стойна Савова.

В Кувейт бе открита и изложба, посветена на 24 май, на Стефан Кънчев,  класик на българската графика и плакат. Официалните лица - представители на кувейтски културни институции, посланици, журналисти и български граждани – присъстваха и на последвалия камерен концерт на български изпълнители, работещи в Кувейт – Виолета Чонева – арфа, и Преслав Петков - кларинет.

ххх

В Букурещ  Денят на българската просвета и култура и славянската писменост  бе отбелязан с откриване на изложба на над 300  екслибриси в градския музей на изкуството в румънската столица. По-късно в посолството се състоя среща на българската общност, която започна с изпълнение на  “Върви народе възродени” от детския русенски хор “Дунавски вълни”. В словото си посланик Валентин Радомирски се спря на делото на двамата братя Кирил и Методий и влиянието му върху румънската писменост и култура, както и върху присъствието на българския език в ЕС.  Програмата продължи с възрожденски и патриотични песни на детския хор. В тържеството участваха организации на българското малцинство в Румъния, служители от румънски министерства, академични и културни дейци, посланици и членове на дипломатическия корпус, студенти, изучаващи български език в Букурещкия университет и в лицея “Хр. Ботев”,  много българи,  представители на български и румънски медии. Същият ден вечерта бе представена в театър “Нотара” пиесата „Деликатно нещо е душата” на русенския драматичен театър „Сава Огнянов”.

ххх

В периода 21-28 май 2010 г. в Молдова  се провеждат Дни на славянската писменост и култура,  започнали с поднасяне на венци на паметниците на Христо Ботев, Щефан чел Маре, Александър Пушкин и Тарас Шевченко. На официалното откриване на Дните в Бюрото за междуетнически отношения посланик Георги Панайотов отправи празнично приветсвие.

По-късно посолството, съвместно с Българската община в Република Молдова, организира конференция на тема „Делото на Кирил и Методий – велико историческо дело”.
   
ххх

На 23 май т.г. недалеч от  Йоханесбург - на новопридобития парцел, където предстои да бъде построена българска църква, се състоя тържество на българската общност и Посолството ни в Южна Африка, посветено  на един от най-светлите български празници.

 Посланик Володя Нейков благодари на всички българи за направените дарения за изграждането на български духовен и културен комплекс в ЮАР, чийто патрон са светите братя Кирил и Методий. Българските ученици изнесоха кратка програма, а празникът продължи с народни танци и спортни игри.

На тържеството присъства и българският национален отбор по футбол, на когото предстои контролен мач с националния отбор на домакините на Световното първенство по футбол „Бафана, Бафана”.

ххх

Денят на славянската писменост и култура бе честван в Улан Батор с концерт   на младата оперна певица Садномцерен Монгончицек. Освен, че е завършила преди две години Българската държавна консерватория, за присъдената й през 2009 г. първа награда на Международния конкурс за млади оперни певци „Н.С. Глинка” в Москва, тя е носител на званието „заслужил артист” на Монголия.

На концерта присъстваха висши служители на Министерството на външните работи, директорът и професори от Консерваторията на Монголия, учили в България, председателят на Асоциацията на завършилите образованието си в България монголски граждани, посланици и представители на дипломатическия корпус, над 150 монголски граждани, завършили образованието си или работили в България.

Концертът, организиран от Посолството в елитна галерия за изкуство,  изтъкна приноса на българските културни институции за развитието на талантливи артисти в Монголия.


ххх

На 24 май т.г. в дипломатическото представителство на България при Палестинската власт бе организирано тържество по случай Деня на българската просвета и култура и славянската писменост. В мисията ни  в град  Рамалла присъства кметът на града,  министрите на културата, на труда и на младежта и спорта на Палестинската власт, представители на българската колония в палестинските територии и ръководството на дружеството за палестинско-българска дружба, чиито членове са предимно палестинци, завършили висшето си образование в България.

ххх

Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост 24 май бе отбелязан тържествено в Лисабон с поредица от прояви.

На 23 май 2010 г. посолството и българското училище организираха тържество и поднасяне на цветя пред паметника на Кирил и Методий в двора на мисията ни. Приветствия произнесоха посланика ни в Португалия  Иван Петров, Ани Жекова, преподавател в българското неделно училище в Лисабон, носещо името на Кирил и Методий,  и университетски преподаватели.

Концерт на солистката Диана Цонкова от оркестър “Метрополитана” в Лисабон - изпълнения на цигулка на четири миниатюри на Марин Големинов – събра  за празника многобройни представители на българската общност от всички краища на Португалия, както и завършилите висшето си образование у нас португалски граждани.

24 май бе отбелязан и с откриване на изложба на художниците Бистра Тодорова и Владимир Бран в една от централните галерии на Лисабон и концерт на цигулка и виолончело на водещите солистки от Камерния оркестър на Кашкайш и Оейраш - Лилия Донкова, Гергана Бенчева и Виктория Шишкова. Сред присъстващите бяха много сънародници, представители на дипломатическия корпус и на културните и бизнес среди в Португалия.

ххх

Празникът 24 май бе отбелязан в Сеул -  Република Корея –  с програма от български песни и танци на изучаващите български език студенти от университета „Ханкук”, както и с конкурс-рецитал на български стихотворения. Посланик Косьо Китипов поздрави отличените и им връчи награди.  През същия ден в най-големия в света женски университет „Ихуа” се състоя церемония за удостояването на генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова с почетна титла „Доктор хонорис кауза”. Г-жа Бокова се обърна към многобройната аудитория от преподаватели, студентки, културни и научни дейци с приветствие, посветено на равноправния достъп на жените до образование и наука и успехите на Република Корея в това отношение.

ххх

На 22 май т.г. в резиденцията на българския посланик в Тунис бе организирано тържество по случай 24 май за сънародниците ни,  живеещи и работещи в Тунис,  и за тунизийски граждани, завършили образованието си в България.

В празничната програма бе включено изпълнение на народната песен „Нани ми, нани, Дамянчо” в обработка на Любомир Пипков и ария от операта „Кармен” на Бизе, изпълнена от  тунизийска студентка Емна Джазири, обучаваща се при българската оперна певица Христина Хаджиева. По традиция празникът завърши с изпълнение на “Върви народе възродени” от всички присъстващи.

ххх

По случай Деня на славянската азбука и българската просвета и култура Директорката на Националната библиотека на Тайланд Валиван Сапхансен получи  дарение от български книги. То включи сборника „Цветове и багри от България”, монография за Боянската църква и публикации за българската азбука. В церемонията по връчването им българският посланик Камен Величков пожела на библиотеката да обогатява фонда си с издания на славянски езици.

ххх

Цветя по случай 24 май бяха поднесени от името на посолството ни пред барелефа на светите братя Кирил и Методий в Абатството на Ньомюнстер в Люксембург, където през 2005 г. бе подписан Договорът за присъединяване на България към ЕС. На церемонията пред барелефа  присъства и посланик Ги де Муйзер, председател на Административния съвет на Абатството.

ххх

Два български символа – българската роза и 24 май – събраха българската общност в Белгия. Поводът бе празничното откриване на българска розова алея в най-големия розариум в страната, намиращ се в град Синт-Питерс-Леу. Пред алеята бе поставена табела  „България” с пояснения за спецификата на българската роза и добива на розово масло. Маслодайните рози бяха предоставени от Института за розата в Казанлък.  По-късно в замъка Колома се състоя тържествено връчване на дипломите на завършилите учебната година в училището към посолството от еврокомисаря Кристалина Георгиева. Наред с нея, празнични приветствия направиха посланик Христо Георгиев, членът на фламандското правителство Марлеен Евенепул,  кметицата на град Синт-Питерс-Леу - Ливе Вантлинтхаут. За присъстващите - над  400 представители на българската общност в Белгия и фламандски гости - учениците представиха художествена програма

ххх
Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост бе тържествено отбелязан от българската общност в град Мелбърн, Австралия. На тържеството на  Църковния комитет към българската църква „Св.св.Кирил и Методий” и българското дружество „Родина” бе показан документален филм за празника, а учениците от българското училище изпълниха стихове, народни песни и танци.

ххх

В Дъблин  24 май бе отбелязан с тържество по инициатива на Българския образователен и културен център в Ирландия /БОКЦИ/ и със съдействието на българското посолство. На него присъстваха над 150 души -  българи, живеещи в Ирландия, и ирландски гости.  В поздравлението си към учителите, учениците и родителите в неделното българско училище „Азбука” за постигнатите успехи, посланик Емил Ялнъзов  отбеляза, че за новата учебна година  в него вече са записани над 50 деца, което е  два пъти повече спрямо 2009-2010 г. 
Децата от училището представиха литературно-музикална програма за Празника на буквите, а в изпълненията на хора на групата за народни танци „Ритъм” се  включиха повечето от присъстващите.

ххх
С химна „Върви народе възродени” започна тържественото отбелязване на 24 май от Гимназията в Цариброд, състояло се в салона на градския културен дом. Директорката на гимназията Снежана Симеонова приветства присъстващите  и прочете поздравителни адреси от Райна Манджукова, председател на Агенцията за българите в чужбина, и от председателя на  фондация „ Българска памет” - Милен Врабевски. Ученици изпълниха програма от танци, песни и рецитал на български език.

ххх

В Лондон Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост бе отбелязан с програма на учениците от Българското училище към посолството. Специално за празника за първи път знамето на училището  бе изнесено тържествено и  бе изпълнен  химнът на училището, създаден по текст на Здравка Владова–Момчева, преподавател по български език и литература, и музика на 13-годишния Нино Николов, ученик в 7 клас. Посланик Любомир Кючуков поздрави учителите, учениците, родителите и гостите и връчи дипломите на завършилите успешно учебната година.

Българското училище към посолството в Лондон със своите над 200 ученици е най-голямото от  рода си извън пределите на страната ни и продължава да се разраства.  С 23-годишната си богата дейност и традиции то се утвърди не само като образователен център, но и като културно средище, обединяващо  огромен брой български семейства.

ххх

Честването на големия български празник 24 май в Загреб съвпадна с Деня на България, който се състоя в рамките на IV-ия Еврейски филмов фестивал, когато  бе показана документалната продукция «Корабите са пълни» на Костадин Бонев и игралният филм «Пътуване към Йерусалим» на Иван Ничев. В обръщението си пред многобройната публика посланик Иван Сираков открои с гордост делото на светите братя Кирил и Методий, както и заслугата на България за спасяването на 50 000 български евреи от депортация по време на Втората световна война. Сред гостите бяха представители на Президентството и дипломатическия корпус, на академичните и културни среди, студенти-българисти, много сънародници. Почетен гост на фестивала бе бившият премиер на България  Симеон Сакскобургготски, който  бе награден с плакет на фестивала за приноса на неговия  баща - цар Борис III, в спасяването на българските евреи.  

ххх

Генералното консулство в Одрин, със съдействието на Областна управа Ямбол, община Димитровград, на варненските тракийски дружества и изселническите дружества в региона и на одринските власти, откри по случай празника 24 май Дни на българската култура с изложба на ямболски художници в българската православната църква „Св. Св. Константин и Елена” и народни танци на ансамбли от варненското тракийско дружество. Детски танцов ансамбъл от Димитровград „Звездица” изнесе концерт на централната улица в Одрин, като в края на тържеството към голямото тракийско хоро се присъедини голяма част от местното население.

ххх
На тържеството в българското посолството в Копенхаген по случай  24 май присъстваха над 200  сънародници,  датчани, свързани с българската култура и образование. Сред тях  бяха Лиза Боструп, създател на първия датско-български речник, Томас Оландер, бивш преподавател на български език в Софийския университет, бившият посланик на Дания в България Клаус Капел  и др. В словото си посланик Валентин Порязов подчерта значението на делото на Св. св Кирил и Методий за развитието на българската нация и  в културната история на Европа. Той насърчи сънародниците ни в Дания да продължат да учат децата си на български език.

Специален гост на празника бе датският хор „Глас”, изпълняващ акапелно български народни песни. Българската поп-певица Роси Рос също поздрави гостите със свои авторски песни, сред които „Песен за България” и „Емигрантска”.

ххх

По случай  Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост българското посолство в Хелзинки организира тържествен молебен, концерт и изложба на икони в православния храм “Успенски” в Хелзинки. Молебенът на църковно-славянски език бе отслужен от отец Юлиан,  а камерният хор на Българската православна църква в Берлин изпълни църковно-славянски песнопения и български народни песни. В основания през 2004 г. хор пеят предимно студенти под ръководството на диригент Боряна Черети-Величкова. След концерта гостите имаха възможност да видят изложба на икони на финландски ученици, чийто учител е  иконописката  Иванка Корцанова.

На честването присъстваха представители на финландските политически, културни и творчески среди, на дипломатическия корпус, много българи.

Друга празнична инициатива на посолството бе изложбата   „Покривите на София“ на българския фотограф Бистра Бошнакова в културния център СТОА в Хелзинки, представена в периода 11 - 23 май 2010 г.

ххх

На 22 май в градския парк на Лимасол се проведе тържество по случай празника на българската просвета и култура и славянската писменост, организирано от Съюза на българите в Кипър. Учениците от българските училища в Лимасол, Пафос, Паралимни и Полис пяха български песни и стихотворения, а Тони Димитрова и Милко Калайджиев изнесоха концерт. Българските съботно–неделни училища в Никозия и Ларнака отбелязаха 24 май с празничен концерт.

Среща събра българите и в резиденцията на посланика Веселин Вълчев, който поздрави сънародниците ни с празника. Сред тях бяха директорите и учителите на българските училища от Никозия, Ларнака, Паралимни, Лимасол, Пафос и Полис, представители на съюзите на българите, на българския вестник и на българското радио, български преподаватели във ВУЗ, поети, писатели, художници, музиканти, хора на изкуството, културата и науката. Български художници представиха свои картини, а малката Валерия рецитира „Аз съм българче”.

ххх

24-ти май бе отбелязан в българското посолството в Ханой в приятелска атмосфера, която срещна над 180 виетнамски граждани, учили и практикували в България, и българи, пребиваващи в Ханой. От дарения бяха събрани средства в размер на 9 милиона и 500 хиляди виетнамски донги (около 420 евро) за построената от България детска градина “Виетнам – България”.

ххх

Генералното ни консулство в Битоля по случай 24 май положи цветя пред паметника на Св. св. Кирил и Методий в Охрид. На тържеството присъства кметът на Охрид Александър Петрески, депутати, местни представители на партии,  ръководители на учебните заведения в града, участници в международния детски  фестивал „Малък битолски Монмартър“, охридчани и гости на града.

По-късно в Битоля на тържество на сдружението за македонско-българско приятелство в града бе поставено началото на българска библиотека и филмотека, които ще функционират в клубните помещения на сдружението. От името на вестниците „Труд“, „24 часа“, „Всичко за семейството“, както и от издателство „Захарий Стоянов“, бяха предоставени дарения от българска художествена литература и филми. Художествена програма, посветена на делото на св. св. Кирил и Методий, изпълниха членовете на дружеството и възпитаници на български висши учебни заведения.

ххх

На 23 май в Посолството ни в Рабат се състоя тържество на българската общност по случай Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. На него бяха много българи от градовете Рабат и Казабланка, като и марокански приятели на България. Приветствени думи за празника отправи посланик Катя Тодорова, а учениците от българското училище към посолството направиха рецитал, посветен на делото на Св. Св. Кирил и Методий.

ххх

Посолството ни в Москва и представители на българската общност поднесоха на 24 май  венци и цветя пред паметника на Светите братя Кирил и Методий на Славянския площад в Москва. Празникът бе отбелязан и на 21 май 2010 г. с тържество на  учениците от българското училище при Посолството, когато приключи и учебната година.

ххх

Празникът на българската просвета и култура и славянската писменост бе отбелязан с редица инициативи на българите в Бавария, с подкрепата и участието на Генералното ни консулство. На 22 май в Мюнхен бе отбелязан Празникът на буквите на Българското училище „Паисий Хилендарски” със стихове, песни и танци на децата от училището.  Те бяха поздравени от отец Недялко Калинов, свещеник на българската Православна общност в Мюнхен, и генералния консул Атанас Кръстин, които прочете  поздравителен адрес на министър Божидар Димитров до българите, живеещи в чужбина. Специален гост на тържеството бе и българската писателка Мая Дългъчева, която подари на децата своя книжка.

На 24 май в град Регенсбург в българската църква "Св.Николай Мирликийски Чудотворец" бе отслужена тържествена литургия от свещеноиконом Виктор  Цимер  и свещеноиконом Николай Андонов от Българската православна църковна община -  Братислава. Участниците в литийното шествие до центъра на Регенсбург поднесоха пред паметната плоча на Св. Методий цветя.

На 25 май в рамките на  Панаира на Европа на един от централните площади в Мюнхен на състоялия се Ден на България посетителите се запознаха с възможностите за туризъм в България. 

За 40-ти пореден път Денят на славянската писменост и култура бе отбелязан тържествено в град Елванген - федерална провинция Баден–Вюртемберг, където св. Методий е бил на заточение.
Честванията започнаха на 29 май т.г. в кметството на града, където почетният гост на празника - министър Божидар Димитров - откри изложбата „Старобългарската азбука и държавата на духа”, предоставена от фондация “Българска памет” към Националния исторически музей. Приветствено слово произнесе  и главният кмет на града Карл Хилзенбек.
Тържествата продължиха с празнична литургия в базиликата „Св. Вит” и откриване и освещаване на реставрирания параклис "Св. Методий" в присъствието на много българи. Празникът завърши с тържествена церемония пред българската, македонската и словашката възпоменателни плочи на Св. Методий на площад „Методиус платц” в града.


ххх

Посолството на България в Пекин под звуците на химна „Върви, народе възродени” отбеляза тържествено празникът 24 май. Посланик Георги Пейчинов отправи приветствие към гостите – българи, живеещи в Пекин, представители на китайски държавни институции, на академичните и културни среди,  китайски българисти и български студенти в Китай. Специален гост на тържеството бе доц. д-р Соня Алексиева – ръководител на секция „Туризъм” в НБУ и член на ИС на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация, която представи новата си книга „България – Китай. Културен туризъм” на български, английски и китайски. 

ххх

Посолството ни във Вашингтон, съвместно с Центъра на българската общност от града, тържествено отбеляза 24 май в Американския университет. Децата от Българския образователен център „Св. Климент Охридски” във Вашингтон изнесоха рецитал и бяха връчени годишните награди на Центъра на българската общност и Фондация “Св. Георги” за значими художествени постижения. Сред отличените са пиесата «Хопа—Тропа»,  с режисьор Лилия Славова, и  «Български музикални вечери», с художествени  ръководители проф. Иво Калчев и Ралица Пачева. Бяха представени и танцовите групи «Жарава» и тази към Българското училище, с ръководител-хореограф Деси Йорданова.

Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост предстои да бъде отбелязан и в края на последния учебен ден - 29 май 2010 г. – в Българския образователен център “Св. Климент Охридски” във Вашингтон с програма на учениците в училището и  церемония за раздаване на свидетелствата за приключване на учебната година.

ххх

На 24 май 2010 г. в Университета „Адам Мицкевич” в Познан със специално тържество бе отбелязан Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. Негови организатори бяха българският лектор проф. Маргарита Славова, преподаватели от Института по славянска филология (ИСФ) и студенти от специалността „Европеистика” в Европейския колеж в Гниезно (ЕКГ). Празникът, открит с химна на Светите Кирил и Методий, бяха изнесени доклади за приноса на Светите братя в европейската и световна цивилизация. Приветствия към участниците  бяха поднесени от директора на Института и от българското посолство във Варшава, което осигури книги, албуми и аудиовизуални материали за институтската библиотека.

ххх


По традиция отбелязването на празника 24 май в Атина бе открито с тържествена литургия  в българския храм “Св. Иван Рилски” в гръцката столица, последвана от литийно шествие. Учениците от българското училище “Св. Св. Кирил и Методий” изнесоха кратка литературно-музикална програма. В празника, продължил с български народни песни и хора, изпълнени от ансамбъл “Родина”, се включиха много от дошлите наши сънародници. Към тържеството се присъединиха и живеещите в района гърци.

ххх

Генералното консулство в Милано отбеляза празника 24 май с празнична среща на българите от Северна Италия и региона. Участие в нея взе и отец Ивалин Славов, настоятел на българската православна църква в Милано, оперната певица Мила Павлова, която пее в „Ла Скала”, български студенти от университетите в града. За делото на светите братя Кирил и Методий говори и живеещата във Верона поетеса  Рада Колева, с издадени стихосбирки на италиански език.

На 22 и 23 май на централния площад в Комо асоциацията „Българи в Ломбардия” представи български  щанд с национални специалитети на Фестивала на управата на града, преминал под мотото „Вкусове по света”.

ххх

Денят на българската култура и славянската писменост 24 май бе отбелязан в Посолството в Берн със събиране на българите, живеещи и пребиваващи в  Швейцария и Лихтенщайн. За празника дойдоха и много швейцарци – професори от университети и представители на творчески съюзи. Цветя бяха положени пред паметника-барелеф на Светите братя и Кирилицата, а посланик Атанас Павлов приветства присъстващите над  400 гости.

На срещата сънародниците ни обмениха идеи относно приключването на регистрацията на новосъздадената Асоциация „Про България”.

ххх
Изложбата „Кирилицата и Светите братя Кирил и Методий” бе представена на 21 май от Албена Михайлова, основателка и ръководителка на Българския културен център в Базел,  в гимназията в Мюнхенщайн – Базел, по случай организирания от Посолството ни в Берн Ден на България и Европа.

Доклади за европейската интеграция и бъдещето на ЕС бяха изнесени от проф. д-р Георг Крайз, директор на Европейския институт в Университета в Базел,  и  Андреас Грос, депутат в швейцарския парламент. На последвалия разговор учениците зададоха много въпроси, свързани с историята, културата и европейската ориентация на страната ни, както и с аспектите на финансово-икономическото й развитие.

Посланик Атанас Павлов проведе учебен час в един от горните класове на гимназията на тема „България и ЕС”. Учениците, в приятелски разменни отношения с езиковата гимназия в Благоевград,  зададоха редица конкретни въпроси за перспективите пред младите хора, завършващи образованието си в България. Посланикът пожела връзките с българските им приятели да се развиват още по-интензивно.

ххх

По случай Деня на българската просвета и култура Генералното ни консулство в Одеса организира на 21 май в Одеския държавен университет честване на 15-та годишнина на катедра „Българска филология”, в рамките на което бе прочетено приветствие на министър Божидар Димитров.

На празника бе посветен и  състоялият се на 22 май Фестивал на българската култура в Болград, в който участваха близо 400 души от самодейни състави от Одеска, Донецка и Запорожка области, както и от Молдова и от България.

На 24 май Генералното консулство и Асоциацията на българите в Украйна, с подкрепата на кметството на Одеса, организираха за четвърти пореден път тържествено полагане на цветя пред паметника на Св. Св. Кирил и Методий пред Филологическия факултет на Одеския национален университет. Присъстваха преподаватели и студенти от българската катедра, представители на местните власти, активисти на културни дружества на славянски национални общности. Същия ден вечерта деца, изучаващи български език в Одеското неделно училище, изнесоха концертна програма  в известния дворец на граф Воронцов.

Тържества за 24 май, организирани от местните български дружества, се състояха и в Николаев и Арциз.

ххх

Дните на българската култура в Бон по случай  24 май започнаха с изложба на скулптури и графики на Бойко Митков и концерт на българска музикална формация „Дива Река”. Те се проведоха в периода  25 – 28 май 2010 г. със съдействието на Културния отдел към Градската управа, Областния съд на град Бон, Музея на изкуствата и Дома на киното.  В рамките на дните бяха показани три игрални филма на  режисьора Иван Ничев. В същия контекст посланикът ни в Берлин Иво Петров награди  на специална церемония почетния  консул на България за Райнланд-Пфалц - Карл Юрген Вилберт, с ордена „Мадарски конник” I-ва степен за изключителните му заслуги в развитието на българо–германските отношения. Освен приноса му за развитието на отношенията ни с федерална провинция Райнланд-Пфалц, посланик Петров открои основни моменти от досегашната дейност на г-н Вилберт, свързани с развитието на занаятите, популяризирането на българската култура и изкуство, хуманитарните проекти и сътрудничеството в областта на правосъдието.

На състоялото се тържество по случай 24 май  в сградата на Окръжния съд на град Бон президентът на областния съд Курт Пилман поздрави присъстващите българи с празника. Пред гостите - представители на дипломатическите мисии в Бон, Кьолн и Дюселдорф, българи от културните дружества в Есен, журналисти от Дойче веле -  посланикът ни изтъкна значението на делото на братята Кирил и Методий за развитието и утвърждаването на българската нация и на славянската общност. 

ххх

С камерен концерт на „Дуо Динамик” – Изабел Пфиртер /Аржентина/ и Елена Каралийска /България/, бе отбелязан в посолството ни в Кралство Нидерландия празникът 24 май. Програмата включи изпълнения на произведения за пиано на Прокофиев, Фуре, Хайдн, Щраус и Пипков.

Гости на концерта бяха представители на Кралския двор  и дипломатическия корпус, съдии в Международния съд на ООН и Международния наказателен съд, холандски приятели.

ххх

Българското посолство в Украйна отбеляза 24 май на Михайловския площад в Киев пред паметника на Св. Св. Кирил и Методий. В тържеството се включиха представители на Киевския славянски университет и на  университета „Тарас Шевченко” -  катедрите по българистика, видни общественици, представители на българската диаспора в Украйна и на дружеството за приятелство „Украйна-България”, много студенти. По случай празника бяха поднесени цветя в памет на славянските първоучители и изнесена богата програма на фолклорни танцови състави на Киевския славянски университет, на Посолството на Руската федерация в Украйна, както и на І-ва гимназия в гр. Бяла църква, където 256 ученици изучават факултативно български език.

В посолството бе организирана и тържествена среща на 26 май с живеещи в Украйна българи, дейци на украинската наука, култура и образование, свързали работата си с България, журналисти, студенти и преподаватели от висши учебни заведения с изучаване на български език.

ххх

По случай празника на българската култура и славянската писменост, наред  с останалите културни събития в календара,  Генералното ни консулство в Ню Йорк подкрепи осъществяването на концерт в памет на композитора Петко Стайнов в зала Weill Recital на Карнеги хол. На концерта, организиран от внучката на композитора Изабела Стайнов Уилкокс, с финансовата подкрепа на Международна фондация „Кирил и Методий”, Фондация „Петко Груев Стайнов” и Американска Фондация за България, присъстваха княгиня Мария Луиза, арх. Стефан Стайнов - председател на фондация „Петко Груев Стайнов”, видни български и американски граждани.

Концерт в памет на големия български композитор Петко Стайнов бе изнесен по същия повод на 27 май т.г. и във Вашингтон в престижната зала Millennium Stage на Център Кенеди.

ххх

С програма от стихове и песни, посветена на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост,  учениците от българското училище „Дора Габе” във Варшава закриха на 29 май  учебната 2009-2010 година. Те получиха свидетелствата си за успешно завършен клас, а на импровизирана изложба бяха показани нови учебни помагала, осигурени от МВнР и МОМН.
През годината в училището се обучаваха 41 ученика от 1 до 12 клас от трима български преподаватели. 

ххх

В двореца „Зичи” в старата градска част на Братислава на 28 май бе организиран тържествен концерт за Деня на българската просвета и култура от Българския културен институт, посолството и Центърът за музика към двореца. Рапсодия „Вардар” на Панчо Владигеров и сонатите на Лудвиг ван Бетховен (Кройцерова) и Цезар-Франк (А-дур) прозвучаха в изпълнение на проф. Марио Хосен (цигулка) и Милена Моллова (пиано).


Концертът бе открит с приветствие на посланик Огнян Гърков,  който връчи плакети „Цар Симеон” и почетни дипломи на българското Министерство на културата на изтъкнатия словашки актьор, сценарист, режисьор и педагог Юрай Сарваш и на председателя на Комитета на словашкото землячество от България Щефан Червенак.

ххх

 

По повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост на 1 юни т. г. в  престижния културен център в Делхи India Habitat Centre посолството организира прожекция на българския игрален филм “Летете с Росинант” на режисьора Джеки Стоев.

В обръщението си към присъстващите посланик Борислав Костов изтъкна значението на делото на братята Кирил и Методий за европейската цивилизация, както и в съвременния контекст.   

На прожекцията присъстваха индийски културни и научни дейци, преподаватели от Делхийския университет, индийски и чужди дипломати, както и български граждани, пребиваващи в Делхи.

ххх

На 22 май 2010 г. българското посолство в Бейрут и Асоциацията на ливанците, завършили висше образование в България, организираха съвместно честване на Деня на славянската писменост и българската просвета и култура. То се състоя  в Американския университет за наука и технологии (AUST),  който, подбуден от успехите на българските математици на световните състезания, организира за случая математическа олимпиада за десетокласници от 13 ливански училища.

Освен купи и награди, победителите получиха рекламни фланелки и дискове за България, предоставени от посолството.

Тържествената програма бе открита от ректора на университета г-жа Хиям Сакр и от посланик Венелин Лазаров. Той приветства присъстващите български граждани и ливанците, получили образованието си в страната ни. От името на Асоциацията, г-н Гасан Бадауи изрази признателността за дадените им в България образование, професии и добри перспективи.

xxx

Честване на 24 май от организацията на българските евреи  в Тел Авив

В препълнената 3-хилядна зала на Двореца на културата в Тел Авив се състоя тържествен концерт в чест на 24 май, по инициатива на организацията на българските евреи „Ехуд Олей Булгария”. Програмата включи изпълнения на Представителния гвардейски оркестър на Българската армия с певицата Деси Добрева и оркестъра на Израелските въоръжени сили.

Приветствия бяха поднесени от  Началника на отбраната генерал Симеон Симеонов, лидера на  опозицията в Кнесета и на партия Кадима - Ципи Ливни, Омбудсманът на  България - Гиньо Ганев, президентът на „Ехуд Олей Булгария” - Авраам Йом Тов, и българския посланик  Димитър Цанчев. Всички те изтъкнаха отличните приятелски отношения между двете страни и народи, основаващи се на богати исторически предпоставки, както и уникалното спасяване на българските евреи през Втората световна война.

На концерта присъстваха официални лица и политически дейци: народните представители Емил Стоянов, Слави Бинев и Емил Иванов, председателят на парламентарната група за приятелство „Израел-България” в Кнесета – депутатът Рашел Адато, началникът на Протокола на Израел Ицхак Елдан, синът на Ицхак Рабин Ювал Рабин, посланици, дипломати и общественици. Тържеството бе уважено и от Ерусалимският патриарх Тефилос ІІІ.

Концертът, организиран със съдействието на посолството ни в Израел, се  превърна в незабравимо събитие за всички присъстващи.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация