Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

120 години дипломатически отношения между България и САЩ

30 Януари 2023 Събития и дискусии

На 19 септември 2023 г. се навършват 120 години от установяването на дипломатически отношения между Република България и Съединените американски щати! На тази паметна дата през далечната 1903 г. българският княз Фердинанд приема акредитивните писма на Джон Б. Джаксън, пълномощен министър на САЩ за Гърция, Румъния и Сърбия, който става първият дипломатически агент на САЩ за страната ни.

Когато на 22 септември 1908 г. България обявява своята независимост, Хорас Г. Ноулс, тогава посланик на САЩ в Румъния и Сърбия и дипломатически представител за България, незабавно изпраща телеграма до Вашингтон. На 3 май 1909 г. САЩ официално признават независимостта на България. Президентът Уилям Тафт поздравява цар Фердинанд за приемането на страната ни в общността на суверенните и независими държави!

На 12 януари 1912 г. е открита първата консулска служба на Съединените щати в България, ръководена от изтъкнатия лекар и публицист Асен Кермекчиев (известен още като Ейс Кермек) в качеството му на първи консулски агент на САЩ в София.

През 1914 г. България открива своята първа легация в САЩ. За пълномощен министър във Вашингтон е назначен Стефан Панаретов, виден наш учен, общественик и дипломат, който връчва акредитивните си писма на президента Удроу Уилсън на 10 декември 1914 г.

На 18 март 1919 г. отваря врати легация на САЩ в София, а Чарлс С. Уилсън връчва акредитивните си писма като шарже д’афер ad interim. През 1921 г. той е официално назначен за пълномощен министър на САЩ за България.

През следващите десетилетия двустранните отношения на България със САЩ преминават през различни исторически етапи. Неподвластни на ветровете на историята остават връзките между хората от двете държави – онази богата и пъстра плетеница от приятелства, доверие и взаимно уважение, която е и мост, и основа, и обещание за бъдещето. Днес над 300 хиляди българи живеят и работят в САЩ. Със своето трудолюбие, почтеност и творчески плам те всеки ден правят света около тях малко по-добър и едновременно с това рисуват един красив образ на Отечеството.

Сто и двадесет години след установяването на дипломатически отношения, Република България и САЩ работят в тясно сътрудничество както двустранно, така и в рамките на различните международни форуми и организации, в търсене на устойчиви решения на съвременните глобални и регионални проблеми. С учредяването на Стратегическия диалог България – САЩ, чиято първа сесия се състоя на 8 януари 2020 г. в София, отношенията между нашите две държави са издигнати на качествено ново равнище.

Съюзници, приятели и стратегически партньори, обединени от споделени ценности, интереси и обща визия за бъдещето, за наш е чест да стоим рамо до рамо на международната сцена!

Присъединете се към нас, за да станете част от историята на българо-американските отношения и да съпреживеете богатата програма от култури прояви и събития, посветени на годишнината, която ще обхване цялата календарна 2023 г.!

Исторически календар

 

  • Най-старата българо-американска общност в САЩ е сформирана в Гранит сити, след като за пръв път български имигранти се заселват в щата Илинойс през втората половина на XIX в.
  • В началото на 70-те години на XIX в. в Чикаго емигрират първите наши сънародници. Това са предимно студенти, изпратени да учат в САЩ от американски мисионери. Въпреки че повечето се връщат обратно в България, някои остават в града, допринасяйки за разрастването на българската диаспора в щата Илинойс.
  • През 1907 г. първата българска християнска мисия започва да функционира със свой собствен свещеник в град Мадисън, Илинойс.
  • Българската общност в Гранит сити издава първия български вестник в САЩ „Vox Populi” в периода 1907 - 1950 г.
  • След края на Първата световна война Асен Христов Йорданов емигрира в САЩ, където съществено допринася за развитието на гражданското въздухоплаване в страната.
  • Към момента в САЩ осъществяват дейност 40 български неделни училища.
  • Понастоящем най-голямата българска диаспора в САЩ се намира в Чикаго.
  • Според данни на Департамента по търговия на САЩ двустранният стокообмен между България и САЩ през 2022 г. възлиза на рекордните над 2, 035 млрд. щ. д.
  • Към 2023 г. са издадени над 120 000 J1 визи на български студенти във връзка с тяхното участие в програмата за културен обмен на Държавния департамент на САЩ „ Summer Work Travel”.

 

ЯНУАРИ

  • През 1926 г. фондация „Рокфелер“ дарява средства за построяването на Стопанския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“.
  • През 1928 г. фондация „Рокфелер“ инициира мащабен проект около гр. Петрич с цел изкореняване на маларията.
  • В периода 14-15 януари 2015 г. държавният секретар на САЩ Джон Кери извършва официално посещение в България.

ФЕВРУАРИ

  • На 22 февруари 1915 г. Доминик Мърфи е назначен за генерален консул на САЩ в София. Той е първият американски дипломат със седалище в България.
  • Държавният секретар на САЩ Джеймс Бейкър провежда посещение в България в периода 10-11 февруари 1990 г.
  • Българо-американската комисия за образователен обмен „Фулбрайт“ е учредена на 9 февруари 1993 г.
  • В периода 9-13 февруари 1998 г. президентът Петър Стоянов осъществява визита в САЩ.
  • Министър-председателят Симеон Сакскобургготски извършва посещение в САЩ в периода 24-25 февруари 2003 г.
  • Държавният секретар на САЩ Хилъри Клинтън осъществява визита в България на 5 февруари 2012 г.
  • На 21 февруари 2023 г. е издадена прокламация от името на кмета на град Бевърли Хилс Лили Боси, заместник-кмета Джулиан Голд и членовете на градския съвет Джон Мириш, Лестър Фридман и Шарона Назарян по случай националния празник на Република България „Трети март“ и 80-годишнината от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война.

    МАРТ

  • През 1960 г. кметът на Чикаго Ричард Дейли обявява трети март за Ден на България в Чикаго, поставяйки началото на традиция по ежегодно издигане на българския флаг на площад „Дейли плаза“.
  • Министър-председателят Филип Димитров осъществява посещение в САЩ на 2 март 1992 г. Това е първата визита на български министър-председател в страната.
  • На 1 март 2023 г. на трамвайна спирка на булевард „Черни връх", близо до Посолството на САЩ в София, е проведена церемония по откриване на изображения в чест на 120-годишнината от установяването на дипломатическите отношения между България и САЩ и значителния принос на проф. Джон Атанасов от Държавния университет в Айова към съвременната наука.
  • През 2023 г. националният празник на Република България „Трети март“ е отбелязан на официален прием в Библиотеката на Конгреса на САЩ. Специален акцент в тържествената програма представлява връчването от секретаря на федерален окръг Колумбия Кимбърли Басет на посланик Георги Панайотов на прокламация от името на кмета на Вашингтон Мюриел Баузер, с която 3 март се обявява за „Ден на Република България“ във Вашингтон. В документа се изразява желанието на федерален окръг Колумбия за продължаване на сътрудничеството и задълбочаване на културните връзки със страната ни.
  • Мемориалният мост „Фредерик Дъглас“ във Вашингтон беше осветен в цветовете на българското национално знаме на 3 март 2023 г. по повод националния празник на Република България „Трети март“.
  • На3 март 2023 г. е издадена официална прокламация от името на губернатора на щата Охайо Майк ДеУайн и лейтенант-губернатора Джон Хъстед по случай националния празник на Република България „Трети март“, 145-годишнината от Освобождението, 120-годишнината от установяване на дипломатически отношения между България и САЩ, 80-годишнината от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война и 20-годишнината от ратифицирането на протокола за присъединяване на България в НАТО от Сената на САЩ.
  • По случай националния празник на Република България „Трети март“ на 3 март 2023 г. по традиция беше издигнато българското национално знаме на площад „Дейли плаза“ в центъра на Чикаго.
  • Сградата на общината на Лос Анджелис беше осветена на 3 март 2023 г. в цветовете на българското национално знаме в чест на националния празник на Република България „Трети март“.
  • На 3 март 2023 г. известното виенско колело в центъра на Сиатъл – един от символите на града, беше осветено в бяло, зелено и червено по случай  националния празник на Република България „Трети март“.
  • В чест на националния празник на Република България „Трети март“ общината във Финикс, Аризона, беше осветена в цветовете на българското национално знаме на 3 март 2023 г.
  • По повод тазгодишното отбелязване на националния празник на Република България „Трети март“ кметът на Ню Йорк Ерик Адамс издигна на тържествена церемония българското национално знаме над Боулинг Грийн в Манхатън.
  • Сенатът на щата Илинойс прие резолюция на 24 март 2023 г., в която март е обявен за Месец на българо-американското културно наследство.  Резолюцията потвърждава стратегическите отношения между България и САЩ и отбелязва 20-та годишнина от ратификацията на Сената на САЩ на протокола за присъединяване на България към НАТО, 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи през Втората световна война, 120 години от установяване на дипломатически отношения, както и 145 г. от Освобождението на България.
  • На 28 март 2023 г. Камарата на представителите в Конгреса на щата Илинойс прие резолюция, в която март е обявен за Месец на българо-американското културно наследство. В резолюцията се подчертава стратегическият характер на отношенията между България и САЩ. Отбелязват се 20-годишнината от ратифицирането от Сената на САЩ на протокола за присъединяване на България към НАТО, 80-годишнината от спасяването на българските евреи през Втората световна война, 120-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и САЩ и 145-годишнината от Освобождението на България. Подчертава се ролята на страната ни като част от ЕС.

 

 АПРИЛ

  • В периода 20-25 април 2002 г. министър-председателят Симеон Сакскобургготски осъществява посещение в САЩ. По време на визитата той се среща с президента на САЩ Джордж Буш.

 

МАЙ

  • В Американския кът в Бургас е организирана специална изложба в периода 1-20 май 2023 г., по време на която на посетителите ще бъде предоставена възможност да разгледат реплика в реални размери на скафандъра на първия човек, стъпил на Луната – астронавта на НАСА Нийл Армстронг.
  • По повод Седмицата на националната библиотека, в Американския кът във Варна ще се проведе Ден на отворените врати от 9 до 14 май 2023 г.
  • Филмът „Елвис Пресли“ ще бъде достъпен за гледане от зрители на 12 май 2023 г. от 18:30 ч. в Американския кът в Бургас.
  • По време на тазгодишното издание на Софийския фестивал на науката, на 13 май, от 18:00 ч., в София Тех Парк ще бъде изнесена виртуална презентация  от д-р Стефани Милам от Центъра за космически полети на НАСА „Godard“, на тема „Трансформиране на астрономията с нови инфрачервени очи: космическият телескоп Джеймс Уеб". 
  • По повод 30-ата годишнина от създаването на програмата „Фулбрайт България“, на 17 май 2023 г. Генералното консулство на Република България в Ню Йорк бе домакин на представянето на новата книга „За неизбежната случайност“ на Иван Ланджев - поет, есеист, философ и културолог, който е гостуващ лектор в Чикагския университет по програмата „Фулбрайт“.
  • Кметът на Елк Гроув Вилидж Крейг Джонсън обявява в официална прокламация 24 май за Ден на българската азбука и култура. В документа се отбелязват още: 5-ата годишнина от подписване на споразумение за приятелство между Елк Гроув Вилидж и гр. Перник; приемането на резолюции от Камарата на представителите и Сената на щата Илинойс, обявяващи март 2023 г. за Месец на българо-американското културно наследство; провеждането в Елк Гроув Вилидж на Парада на България по случай 24 май през 2022 г. и 2023 г.; приносът на българските училища, културни центрове, ансамбли и бизнес за развитието на социалното, културното и икономическо развитие на Елк Гроув Вилидж.
  • В официална прокламация от името на кмета на Лас Вегас г-жа Каролин Гудман, 24 май е обявен за Ден на българското културно наследство в Лас Вегас. В документа се отбелязват още 145-ата годишнина  от Освобождението на България и 120-ата годишнина от установяването на дипломатическите отношения между България и САЩ.
  • Американската кънтри група „Barbaro” ще изнесе концерт в Драматичния театър в Хасково на 29 май 2023 г. от 18:00 ч.
  • Фестивалът  „Дни на американската култура" ще се проведе в Морската градина в Бургас на 30 и 31 май 2023 г. от 11:00 до 20:00 ч. Събитието се организира съвместно с Община Бургас и включва музика, американска кухня, демонстрация на американски футбол и изложение на американски автомобили и мотоциклети.
  • На 30 май 2023 г., от 19:00 ч., на откритата сцена „Охлювът“ в Морската градина в Бургас ще се състои концерт на американската кънтри група „ Barbaro“. В случай на неблагоприятни атмосферни условия, събитието ще се проведе в културен център „Морско казино“.
  • Американската кънтри група „Barbaro” ще изнесе концерт на 31 май 2023 г. от 18:00 ч. в Концертната зала на Художествената галерия във Варна.
  • На специално организирана филмова вечер на 31 май 2023 г. в Американския кът в Бургас ще бъдат прожектирани филмите „Mighty Uke" от 18:00 ч. и „Apollo 13" от 19:30 ч.

 

ЮНИ

  • На 10 юни 1991 г. вицепрезидентът на САЩ Дан Куейл осъществява посещение в България. В рамките на визитата той се среща с президента Желю Желев.
  • Президентът на САЩ Джордж Буш осъществява визита в България в периода 10-11 юни 2007 г. По време на посещението той провежда срещи с президента Георги Първанов и с министър-председателя Сергей Станишев.
  • На 22 юни 1999 г. държавният секретар на САЩ Мадлин Олбрайт осъществява визита в България. По време на посещението тя се среща с президента Петър Стоянов и министъра на външните работи Надежда Михайлова.
  • В периода 30 юни – 2 юли 1982 г. бившият президент на САЩ Ричард Никсън осъществява визита в България. Той е тържествено посрещнат в резиденция „Евксиноград" в град Варна.

 

СЕПТЕМВРИ

  • Заместник министър-председателят и министър на външните работи Мария Габриел валидира юбилейна пощенска марка, посветена на 120-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и САЩ на 5 септември 2023 г. В церемонията взеха участие министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков, извънредният и пълномощен посланик на САЩ в България Кенет Мъртън и главният изпълнителен директор на „Български пощи” Филип Алексиев.
  • В периода 10-15 септември 2002 г. президентът Георги Първанов осъществява визита в САЩ. Той посещава Вашингтон и се среща със сенатор Чък Хейгъл, член на Комисията по външни работи в Сената на САЩ.
  • На 19 септември 1903 г. българският княз Фердинанд приема акредитивните писма на Джон Б. Джаксън, пълномощен министър на САЩ за Гърция, Румъния и Сърбия, който става първият дипломатически агент на САЩ за страната ни.
  • Президентът Желю Желев провежда среща с президента Джордж Х. У. Буш в Белия дом на 28 септември 1990 г. в рамките на посещение за участие в Общия дебат на 45-тата сесия на ОС на ООН. Това е първата визита на български държавен глава в страната.
  • На 21 септември 2023 г. губернаторът на щата Юта Спенсър Кокс издава декларация, с която обявява 22 септември, Деня на независимостта на България, за Ден на приятелството между Република България и щата Юта. В документа са отбелязани също 120-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и САЩ, както и общественият принос на българите, избрали щата Юта за свой дом.
  • На 25 септември 2023 г. заместник министър-председателят и министър на външните работи Мария Габриел и подсекретарят и старши политически съветник Дерек Шолей откриват втората сесия на Стратегическия диалог България-САЩ във Вашингтон. В състава на ръководената от министър Габриел българска делегация са министърът на правосъдието Атанас Славов, министърът на енергетиката Румен Радев, министърът на иновациите и растежа Милена Стойчева, зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов, зам.-министърът на вътрешните работи Ивелина Дундакова и зам.-министърът на иновациите и растежа Георги Ангелов.

  • Заместник министър-председателят и министър на външните работи Мария Габриел провежда среща с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен на 25 септември 2023 г. във Вашингтон в рамките на втората сесия на Стратегическия диалог България-САЩ.

  • На 26 септември 2023 г. по време на открито заседание на общинския съвет на гр. Ървайн, Ориндж Каунти, е приета прокламация от името на кмета г-жа Фара Хан, с която 22 септември, Денят на независимостта на България, се обявява за Ден на българското наследство в града. В документа се отбелязват също 120-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и САЩ, както и приносът на българите за развитието на гр. Ървайн.

  • На 28 септември 2023 г. по време на официална церемония в Световния търговски център-Юта е връчена официална прокламация от името на губернатора на щата г-н Спенсър Кокс на Генералния консул на Република България в Лос Анджелис г-н Бойко Христов по повод отбелязването на 120-годишнината от установяването на дипломатически отношения между България и САЩ. Документът обявява 22 септември 2023 г. за Ден на приятелството между България и Юта.

 

ОКТОМВРИ

  • В периода 10-12 октомври 1998 г. първата дама на САЩ Хилъри Клинтън осъществява визита в България. В рамките на посещението тя участва като гост на международната конференция „Жените в 21-ви век' и се среща с представители на неправителствени организации.
  • На 18 октомври 2023 г. в Генералното консулство на България в Лос Анджелис бе получен поздравителен адрес от губернатора на щата Вашингтон Джей Инсли, във връзка с отбелязването на 120-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и САЩ. В писмото, губернатор Инсли изразява своята признателност към българите за техния принос към обществения и културния живот в щата и страната.
  • Подсекретарят по публична дипломация и обществени въпроси Елизабет Алън посети България в периода 29 – 31 октомври 2023 г. Проведени бяха срещи с министър-председателя акад. Николай Денков и със заместник министър-председателя и министър на външните работи Мария Габриел. Обсъдени бяха възможности за развитие на двустранните отношения. Отбелязан бе стремежът за продължаване на сътрудничеството в сферата на културата, образованието и науката.

 

НОЕМВРИ

  • Заместник министър-председателят и министър на външните работи Мария Габриел се срещна с кмета на Лос Анджелис Карън Бас, по време на работно посещение в града на 1 ноември 2023 г. Обсъдени бяха редица теми, сред които отбелязването на 120-ата годишнина от установяването на дипломатическите отношения между България и САЩ, насърчаването на лидерството сред жените и развитието на младите таланти.
  • На 7 ноември 2023 г. Градският съвет в Чикаго прие резолюция по случай 120-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и САЩ. Документът също така отбелязва 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи, 115-годишнината от обявяването на независимостта на България, както и 145-ата годишнина от възстановяването на българската държава.
  • На 10 ноември 2023 г. ръководството на община Сливен организира провеждането на кръгла маса, посветена на 170-ата годишнина от рождението на първия български дипломатически представител в САЩ, проф. Стефан Панаретов и 120-ата годишнина от установяването на дипломатическите отношения между България и САЩ. Дискусиите включваха три модула: „Стефан Панаретов – сливенецът, пръв пълномощен министър на Царство България в САЩ“; „Дипломатическите отношения между България и САЩ през годините“; и „Развитие и перспективи пред българо-американските отношения“, с участието на представители на министерства, образователни институции и неправителствени организации.
  • На 13 ноември 1990 г. на специална церемония в Белия дом президентът на САЩ Джордж Х. У. Буш връчва Национален медал за технологии и иновации на световноизвестния учен от български произход Джон Атанасов, за неговия съществен принос за развитието на съвременната наука и технологии.
  • В периода 21-23 ноември 1999 г. президентът на САЩ Бил Клинтън посещава България. Това е първата визита на действащ американски президент в страната ни. В рамките на посещението той провежда срещи с президента Петър Стоянов и министър-председателя Иван Костов.

 

ДЕКЕМВРИ

  • Губернаторът на щата Аризона, г-жа Кейти Хобс, обяви с прокламация месец декември 2023 г. за Месец на българо-американското приятелство. В документът се подчертават силните връзки между народите на България и Съединените американски щати, изградени върху споделените ценности и общия ангажимент към принципите на демокрацията и свободата. Акцентира се върху богатото културно наследство на България и приноса на българската диаспора към социалния, икономическия и културния живот на САЩ.
  • Първият български пълномощен министър в САЩ Стефан Панаретов връчва акредитивните си писма на президента Удроу Уилсън на 10 декември 1914 г.
  • На 13 декември 2023 г. Сенатът на Охайо прие резолюция, почитаща българо-американското културно наследство. В документа се подчертава, че България и САЩ са стратегически партньори и съюзници, споделящи културни връзки, традиции и общ интерес. Посочва се още, че през 2023 г. се отбелязват 20-ата годишнина от ратифицирането от Сената на САЩ на Протокола за присъединяване на България в НАТО, 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война, 120-ата годишнина от установяване на дипломатическите отношения между България и САЩ, както и 145-ата годишнина от възстановяването на българската държава.
  •  

 

 

Сенатът на Охайо прие резолюция, почитаща българо-американското културно наследство

Сенатът на Охайо прие резолюция, почитаща българо-американското културно наследство

На 13 декември 2023 г. Сенатът на Охайо прие резолюция, почитаща българо-американското културно наследство. В документа се подчертава, че България и САЩ са стратегически партньори и съюзници, споделящи културни връзки, традиции и общ интерес.
29 Декември 2023
Прокламация на губернатора на Аризона, г-жа Кейти Хобс, с която месец декември 2023 г. е обявен за Месец на българо-американското приятелство

Прокламация на губернатора на Аризона, г-жа Кейти Хобс, с която месец декември 2023 г. е обявен за Месец на българо-американското приятелство

Губернаторът на щата Аризона, г-жа Кейти Хобс, обяви с прокламация месец декември 2023 г. за Месец на българо-американското приятелство. В документът се подчертават силните връзки между народите на България и Съединените американски щати, изградени върху споделените ценности и общия ангажимент към принципите на демокрацията и свободата. Акцентира се върху богатото културно наследство на България и приноса на българската диаспора към социалния, икономическия и културния живот на САЩ.
01 Декември 2023
ИСТОРИЯ: Президентът на САЩ Бил Клинтън осъществява визита в България в периода 21-23 ноември 1999 г.

ИСТОРИЯ: Президентът на САЩ Бил Клинтън осъществява визита в България в периода 21-23 ноември 1999 г.

В периода 21-23 ноември 1999 г. президентът на САЩ Бил Клинтън посещава България. Това е първата визита на действащ американски президент в страната. Проведени бяха срещи с президента Петър Стоянов и министър-председателя Иван Костов.
21 Ноември 2023
ИСТОРИЯ: Президентът на САЩ Джордж Х. У. Буш награждава проф. Джон Атанасов с Национален медал за технологии и иновации на 13 ноември 1990 г.

ИСТОРИЯ: Президентът на САЩ Джордж Х. У. Буш награждава проф. Джон Атанасов с Национален медал за технологии и иновации на 13 ноември 1990 г.

На 13 ноември 1990 г. на специална церемония в Белия дом президентът на САЩ Джордж Х. У. Буш връчва Национален медал за технологии и иновации на световноизвестния учен от български произход Джон Атанасов, по повод неговия съществен принос за развитието на съвременната наука и технологии.
13 Ноември 2023
Резолюция на Градския съвет в Чикаго по случай 120-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и САЩ

Резолюция на Градския съвет в Чикаго по случай 120-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и САЩ

На 7 ноември 2023 г. Градският съвет в Чикаго прие резолюция по случай 120-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и САЩ. Документът също така отбелязва 80-ата годишнина от спасяването на българските евреи, 115-годишнината от обявяването на независимостта на България, както и 145-ата годишнина от възстановяването на българската държава.
07 Ноември 2023
Заместник министър-председателят и министър на външните работи Мария Габриел проведе среща с кмета на Лос Анджелис Карън Бас на 1 ноември 2023 г.

Заместник министър-председателят и министър на външните работи Мария Габриел проведе среща с кмета на Лос Анджелис Карън Бас на 1 ноември 2023 г.

Заместник министър-председателят и министър на външните работи Мария Габриел се срещна с кмета на Лос Анджелис Карън Бас, по време на работно посещение в града на 1 ноември 2023 г. Обсъдени бяха редица теми, сред които отбелязването на 120-ата годишнина от установяването на дипломатическите отношения между България и САЩ, насърчаването на лидерството сред жените и развитието на младите таланти.
01 Ноември 2023
В периода 29 – 31 октомври 2023 г.  подсекретарят по публична дипломация и обществени въпроси Елизабет Алън осъществи посещение в България, в рамките на което проведе срещи с министър-председателя акад. Николай Денков и заместник министър-председателя и министър на външните работи Мария Габриел

В периода 29 – 31 октомври 2023 г. подсекретарят по публична дипломация и обществени въпроси Елизабет Алън осъществи посещение в България, в рамките на което проведе срещи с министър-председателя акад. Николай Денков и заместник министър-председателя и министър на външните работи Мария Габриел

Подсекретарят по публична дипломация и обществени въпроси Елизабет Алън посети България в периода 29 – 31 октомври 2023 г. Проведени бяха срещи с министър-председателя акад. Николай Денков и заместник министър-председателя и министър на външните работи Мария Габриел. Обсъдени бяха възможности за развитие на двустранните отношения. Изразен бе стремеж за продължаване на сътрудничеството между двете страни в сферата на културата, образованието и науката.
31 Октомври 2023
Поздравителен адрес от губернатора на щата Вашингтон във връзка с отбелязването на 120-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и САЩ

Поздравителен адрес от губернатора на щата Вашингтон във връзка с отбелязването на 120-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и САЩ

На 18 октомври 2023 г. в Генералното консулство на Република България в Лос Анджелис е получен поздравителен адрес от губернатора на щата Вашингтон Джей Инсли, във връзка с отбелязването на 120-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и САЩ. В писмото, губернатор Инсли изразява своята признателност към българите за техния принос към обществения и културния живот в щата и страната.
18 Октомври 2023
Министър Николай Милков и посланикът на САЩ в София Херо Мустафа поставиха начало на честванията по отбелязването на 120-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и САЩ

Министър Николай Милков и посланикът на САЩ в София Херо Мустафа поставиха начало на честванията по отбелязването на 120-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и САЩ

Министър Николай Милков и посланикът на САЩ в София Херо Мустафа поставиха начало на честванията по отбелязването на 120-ата годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и САЩ
01 Февруари 2023

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация