Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Германия, Берлин, Посолство на Република България

За нас

Уважаеми дами и господа,

Скъпи сънародници,

За мен е удоволствие да Ви приветствам на официалната Интернет страница на Посолството на Република България  в Берлин, Федерална република Германия!

През настоящата 2019 година отбелязваме 140-ата годишнина от приемането на Търновската конституция – фундамента в градежа на модерната българска държавност след Освобождението. През същата 1879 г. се създава и Българската дипломатическа служба, установяват се дипломатически отношения с редица европейски държави, включително и с Германия. 

Този юбилей на българо-германските дипломатически отношения е повод да  откроим значимостта на дълбокото и дългогодишно приятелство между нашите страни. България цени високо оказаното съдействие и подкрепа от германска страна по пътя ни на присъединяване към Европейския съюз. Радваме се, че днес политическите ни отношения са базирани на партньорството и доверието, и са белязани от стабилно и интензивно сътрудничество във всички области.

140-ият юбилей е и добър повод да отправим своя поглед към бъдещето: да набележим нови идеи и конкретни цели за по-нататъшното укрепване на активните двустранни отношения. За мен е чест да поема отговорния пост на Посланик на Република България във Федерална република Германия в този момент. Съвместно с екипа на посолството ще работим усилено, за да дадем своя принос за това. Същевременно сме отворени към Вашите идеи и предложения за популяризиране на България – нейните богати традиции, културно-историческото ни наследство, но и съвременните ни постижения във всички сфери.

Уважаеми сънародници,

Ще се стараем на тази страница да намирате полезна и актуална информация за България, за предстоящи и вече състояли се значими събития в двустранните отношения, дейността на посолството и живота на българската общност в Германия.

 

С най-добри пожелания,

Елена Шекерлетова

Извънреден и пълномощен посланик

на Република България във Федерална република Германия

 

Берлин, 27. февруари 2019 г.