Български фестивал, посветен на празника на розата беше организиран в Токио
18 Май 2017 НовиниФестивал на България, посветен на празника на розата беше организиран за трета поредна година, в парка KeioFloralGarden„ANGE” в Токио. Събитието се проведе на 13 и 14 май 2017 г.., като беше посетено от над 1 200 души.
Организатори на фестивала са посолството на Р България в Токио, железопътната компания KeioCorporation - собственик на парка и фирмата за озеленяване „Дайничи енгей“.
В приветствията си на събитието главният мениджър на KeioFloralGarden„ANGE” и посланик Борислав Костов потвърдиха желанието си за по-нататъшно сътрудничество и съвместни бъдещи прояви за повишаване на видимостта на България в Япония.
В рамките на фестивала бяха показани представени фотоси с български празнични фолклорни носии от различни региони и културни паметници от България, предоставени от посолството. Бяха показани български бродерии, предоставени от г-жа Ирен Ямами, фотоси на кукерски шествия в България, предоставени от японската художничка Чикако Сато. По време на двата фестивални дни Ирен Ямами и Чикако Сато проведоха уъркшопове за българска бродерия и за изработка на ключодържател с фолклорни мотиви.
Акцент в програмата бе участието на г-ца Йоана Шишкова - „Царица-Роза 2016“ от Казанлък, по покана на организаторите. В рамките на фестивала г-ца Шишкова направи презентация за празника на розата в Казанлък, историческото наследство и музея на розата в града.
Програмата на събитието включваше още концерти на самодейните японски фолклорни състави „Кога“ – за български фолклорни танци и на фолклорната група „Лиляна“ – за български народни песни, които представиха музикалните традиции на отделните фолклорни райони в България.
Г-н Джун Ширакава, пътуващ японски писател, посетил наскоро България, изнесе лекция за българския железопътен транспорт.
Японската фирма „Маки но Ми“, внасяща от България розово масло и продукти с розово масло, мед, арония, а от скоро и българско вино, направи свой павилион, а компанията „Мейджи” дари кисело мляко и млечни продукти за гостите на фестивала.