Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Испания, Валенсия, Генерално консулство на Република България

Участие на българския шеф-готвач Николай Тодоров - Ник в Световния ден на паелята в град Валенсия

25 Септември 2024 Новини

На 20 септември 2024 г. в град Валенсия се проведе Световния ден на паелята, международен форум за популяризиране на световноизвестното традиционно валенсианско ястие, с участието на  кулинари от цял свят.

Събитието бе организирано от община Валенсия и общинската туристическа фондация “Visit Valencia” със съдействието на агенцията по туризъм на област Валенсия, центърът по туризъм на областта и най-големият национален туристически оператор  “Turespaña”.

Съветникът по туризъм и иновации в община Валенсия г-жа Паула Йобет откри международното събитие, като подчерта социалното и културно значение на паелята, която събра професионалисти от цял свят в емблематичната сграда на пристанището на град Валенсия, с цел да популяризира град Валенсия- Зелената столица на Европа за 2024 г., като здравословно място за живот, благодарение на морския климат, слънцето, морето и средиземноморската кухня.

На откриването присъства секретарят на туризма на автономна област Валенсия г-н Хосе Камареро и директорът на центъра по туризъм към управлението на провинция Валенсия г-н Чави Паскуал, генералният консул на Република България г-жа Надя Кръстева, представители на консулския корпус в град Валенсия и представители на местната власт.

На полуфинала на изданието на конкурса тази година се състезаваха 50 участници, от които бяха избрани 12 финалисти. За първи път до финал на международното състезание достига български готвач – Николай Тодоров – Ник. Сред финалистите бяха и  участници от Ирландия, Франция, Италия, Румъния, България, Колумбия, Мексико, Перу, Пуерто Рико, Обединените арабски емирства, Китай и Япония. Всеки готвач предложи собствен вариант на популярното валенсианско ястие, като българската паеля бе направена със специално доставени за целта морски дарове от Черно море и български продукти и предизвика интереса на журито и присъстващите. Купата за най-добра паеля бе присъдена на шев – готвача от Пуерто Рико.

Преди състезанието готвачите имаха възможност да се потопят в гастрономическата култура на Валенсия, като посетят зеленчуковите градини, оризовите полета на езерото Албуфера, рибния пазар и традиционните общински пазари в града, за да се запознаят с качеството и автентичността на местните продукти.

Освен съревнованието за майторите готвачи, Световният ден на паелята включваше различни промоционални прояви на емблематични места в град Валенсия за публиката като демонстрации на приготвяне на паеля, дегустации и др.

Световният ден на паелята има за цел не само да популяризира изкуството на приготвяне на известното ястие, но и да затвърди имиджа на Валенсия като здравословен и природосъобразен град.

Допълнителни снимки

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация