Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Словения, Любляна, Посолство на Република България

Ученици от Разлог гостуваха в Словения по програма „Еразъм”

11 Ноември 2019 Новини

Ученици и преподаватели от Професионалната гимназия по туризъм и хранителни технологии „Никола Стойчев” (ПГТХТ) от Разлог гостуваха в Словения в периода от 4 до 8 ноември. Те осъществиха обмен по програма „Еразъм +” в средното училище в град Чърномел. Шест учебни заведения от Словения, България, Гърция, Кипър, Естония и Литва са включени в тригодишния проект под наслов „Капитализиране на местното нематериално културно наследство в Европа” (CLICHÉ).

13 ученици и 10 учители от партньорските училища се включиха в часове по икономика, история на изкуството, физическо възпитание и музика. В училището-домакин те участваха и в серия от кръжоци за разработване на идеи за представянето на нематериалното културно наследство на техните страни.

Директорът на Средно училище-Чърномел запозна гостите със системата на дуалното обучение в Словения, позволяващо придобиването на професионални знания и умения в реална работна среда.

По време на едноседмичния им престой гимназистите посетиха бизнес-инкубатора в регион Бела крайна, където усвоиха умения за представянето на предприемачески идеи. Ученичките от ПГТХТ-Разлог Петя Атанасова и Ивана Ангелова и преподавателките им Димитрина Белухова и Анета Тумбева разработиха проект за „старт-ъп” фирма в хотелиерския бранш.

В рамките на обмена по програма „Еразъм +” партниращите си училища обсъждаха и възможностите за въвеждането на елементите на нематериалното културно наследство в учебните програми в държавите от проекта.

Културната програма на визитата включваше посещения в столицата Любляна, алпийското езеро Блед и град Радоулица, който е сред центровете на пчеларството в Словения.

Словенските гимназисти са гостували в Разлог през ноември 2018 г., когато е поставено началото на проекта CLICHÉ.

Допълнителни снимки

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация