Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Русия, Москва, Посолство на Република България

Срещи по въпросите на българистиката в Русия

02 Юли 2021 Новини

В края на юни посланик Атанас Кръстин се срещна с доц. д-р Татяна Фед, преподавател в Нов български университет в София. Фед запозна посланик Кръстин с подкрепата, която оказва НБУ за развитието на българистиката в Русия, и със съществуващите съвместни магистърски учебни програми с висши училища като Московския държавен лингвистичен университет (МГЛУ) и Башкирския държавен педагогически университет „М. Акмула“ (БГПУ) в град Уфа.

От 2004 г. НБУ и МГЛУ работят по проект „Българистика“, а от 2012 г. е  разработена съвместна магистърска програма в областта на туризма. С подкрепата на НБУ през 2018 г. в МГЛУ бе открит Център по български език и култура, а през 2020 г. започнаха обучение в магистърска степен трима студенти българисти, възпитаници на д.изк.н. Майя Праматарова, с идеята някои от тях да се развият като академични преподаватели. През 2017 г. се поставя началото и на съвместна магистърска програма с БГПУ в областта на бизнес комуникациите, като в резултат студентите имат възможност да получат две дипломи.

Посланик Кръстин увери доц. Фед, че през годините посолството работи последователно за развитието на българистиката в Русия и неговото желание е това направление да се развива с по-бързи темпове, тъй като го преценява като стратегически значимо. Посолството има готовност да окаже пълна подкрепа за съхраняване на съществуващите програми и за евентуалното им разширяване. Бяха обсъдени възможностите за бъдещи проекти в областта на образованието по български език.

Преди това доц. д-р Т. Фед и дипломати от посолството проведоха поредица от срещи с ръководството на МГЛУ и студентите, изучаващи български език. Студентите бяха запознати с привлекателната възможност за студентски обмен с НБУ и обучение в София в рамките на следващия пролетно-летен семестър.

Допълнителни снимки

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация