14-ти Фестивал на България в Токио
21 Ноември 2014 Новини
14-тият Фестивал на България в Токио се проведе на 16 ноември в зала Ясуйо, Шинджуку. Организатор на събитието бе Японско-българската асоциация за приятелство. На откриването на фестивала приветствие произнесоха главният директор на асоциацията г-жа Акико Игая, посланикът на Република България в Токио Георги Василев, а наздравица вдигна г-н Мацуи, бивш посланик на Япония в България.
Гостите на фестивала имаха възможност да се запознаят с българската традиционна кухня и български стоки - розови продукти, вина, сладка, керамика и други, представени от българската компания „Йогуртсон” и японски фирми. Организирана бе богата лекционна програма на тема България, в която участваха както японци така и българи лектори.
Г-жа Багу, директор на японския клон на Лондонско училище за ароматерапия представи „Рецепти с рози, останали в историята”, българският студент Михаил Пирянков, победител в 20-тия конкурс по ораторско майсторство на японски сподели на японската публика за „Живота на българските студенти”, г-н Мория от маркетинговия отдел на компания „Мейджи” запозна публиката с „Историята на Българското кисело мляко Мейджи в Япония”. Д-р Ватанабе, съветник и почетен сомелиер на Асоциацията на японските сомелиери сподели личните си наблюдения върху „Съвместимостта на българското вино с (японската) храна”.
Групата за народни песни „Балкан” изпълни българска народна музика, под звуците на която гостите на фестивала изиграха българско хоро.