Девето издание на „Конкурс за рецепти с розова вода“ в Токио
16 Ноември 2022 Новини
На 14 ноември 2022 г. в резиденцията на българския посланик бе проведен финалният кръг на деветото издание на конкурса за рецепти с розова вода „Rose Water Recipe Аward“, организиран от Културна асоциация „Българска роза“ с председател г-жа Фумие Ямашита.
Конкурсът бе разделен на две възрастови категории. Осемте финалисти в категория „ученици“ са възпитаници на кулинарни гимназии в префектурите Ниигата, Хирошима, Сайтама и Токио. Тази година за първи път в конкурса участваха професионални сладкари и готвачи от цяла Япония – общо 25 финалисти.
Посланик Мариета Арабаджиева бе почетен член на тазгодишното жури и в края на конкурса връчи награди и грамоти-сертификати на победителите и финалистите.
В приветствието си посланик Арабаджиева изрази благодарност към организаторите и членовете на журито. Поздрави финалистите за оригиналните рецепти и идеи за използване на розова вода и им пожела бъдещи успехи и добра професионална реализация. Отправи пожелания към Културна асоциация „Българска роза“ да продължи успешното организиране на конкурса и популяризирането на българската роза и розови продукти в Япония и занапред.
Събитието бе отразено от представители на японски специализирани медии в областта на гастрономията и спомогна за повишаване видимостта на страната ни сред японската общественост.