Осмо издание на „Конкурс за рецепти с розова вода“ в Токио
28 Февруари 2019 НовиниНа 22 февруари в сградата на „Токио Газ“ в район Гинза, Токио, бе проведен финалният кръг на осмото издание на конкурса за рецепти с розова вода, организиран от Културна асоциация „Българска роза“ с председател г-жа Фумие Ямашита.
Тази година участие в конкурса, който набира все по-голяма популярност в Япония, са взели участие ученици от няколко професионални кулинарни и сладкарски гимназии от различни префектури на Япония. В конкурса участваха и ученици от професионалната земеделска гимназия в гр. Асахи, префектура Чиба, с която посолството поддържа връзки и където през 2017 г. бяха засадени няколко корена рози дамасцена, дарени от посолството. Шестимата финалисти в конкурса, определени от жури от професионални готвачи, са възпитаници на кулинарните гимназии в префектурите Шизуока, Хирошима и Точиги.
Посланик Костов и съпругата му бяха почетни членове на тазгодишното жури, а в края на конкурса българският посланик връчи наградите и грамоти-сертификати на победителите и финалистите. В приветствието си посланик Костов изрази благодарност към организаторите и домакините на конкурса, към компанията Токио Газ, която традиционно е домакин на финалите на конкурса, членовете на журито и преподавателите от професионалните кулинарни гимназии, които присъстваха на финалното съревнование с техните възпитаници. Пожела бъдещи успехи и добра професионална реализация на финалистите. Отправи пожелания към Културна асоциация „Българска роза“ да продължи успешното организиране на конкурса и популяризирането на българската роза и розови продукти в Япония и занапред.