Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Франция, Париж, Посолство на Република България

Работен обяд с посланиците на държавите от ЕС и генералния директор на ЮНЕСКО

16 Март 2018 Новини

Традиционен работен обяд между държавите от ЕС и страните  кандидатки с генералния директор на ЮНЕСКО Одре Азуле се проведе на 13 март 2018 г. в централата на международната организация в Париж. Посланик Ангел Чолаков приветства гостите, като същевременно открои приоритетите на България в организацията като Председател на ЕС и член на Изпълнителния съвет на ЮНЕСКО.

Посланик Рупърт Шлегемилх, постоянен делегат на ЕС към ЮНЕСКО, представи приоритетите на ЕС и посочи основните линии на дебата по време на обяда – реформи, образование срещу насилствения екстремизъм, опазване на културното наследство и програмата „Памет на света“.

В словото си генералният директор Одре Азуле благодари на държавите от ЕС и на самата организация за постоянното сътрудничество в ключови сфери.

По отношение на програмата „Памет на света“ генералният директор обясни, че я разглежда като два отделни проблема. Единият е конкретният конфликт между две държави, в който са намесени и много неправителствени организации от трети страни, а другият е самата реформа на програмата .

За опазването на културното наследство сподели, че според нея най-разумно е да се продължи досегашната дейност на ЮНЕСКО, която е изключително успешна и е поставила организацията на първа линия при защитата на културното наследство по време на конфликти и в периода на възстановяване.

Азуле лансира идеята да се обединят мрежите на креативните градове и на градовете на устойчиво развитие, тъй като точно градовете са местата, където устойчивото развитие трябва да се приложи на практика.

Що се отнася до образованието срещу насилствения екстремизъм, Азуле благодари на държавите от ЕС за тяхната ангажираност с въпроса и отбеляза, че ЮНЕСКО също се е утвърдила като водеща организация по този въпрос.

Допълнителни снимки

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация