България се присъедини към Европейската харта за коопериране в областта на хранително-вкусовата промишленост
24 Ноември 2011 Новини
България се присъедини към Европейската харта за коопериране 2011-2014 г. в рамките на четвъртото издание на “Европейските кръгли маси в областта на хранително-вкусовата промишленост”, което се състоя във френския град Сен-Мишел-Монт-Меркюр, департамент Вандея, в периода 15-17 ноември 2011 г. Документът бе подписан от българския посланик в Париж Марин Райков, от изпълнителния директор на Българска агенция по безопасност на храните Йордан Войнов и представители на неправителствени организации.
Европейската харта съществува близо 30 години и обединява 33 държави, които си сътрудничат в областта на хранително-вкусовата промишленост. Тя дава възможност за обучение на стажанти в рамките на 3 седмици както във Франция, така и в други европейски страни. Всеки от стажантите се превръща в "Европейски посланик на качествените местни продукти". България вече прие първите стажанти през септември от Франция.
Тази година “Кръглите маси” се проведоха с почетното участие на България, Румъния, Хърватия и Словения. Европейските издания на кръглите маси се провеждат всеки три години и традиционно се подписва Европейска харта за коопериране за период, която всеки път асоциира нови партньори и нови страни-членки в мрежата.