Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Турция, Истанбул, Генерално консулство на Република България

Бизнес-университетско събитие „Традиции и иновации във винопроизводството“ в Истанбул

13 Юли 2023 Новини

Университетът по хранителни технологии в Пловдив бе домакин на бизнес-университетско събитие „Традиции и иновации във винопроизводството“, което се проведе на 12 юли 2023 г. в Марина-Запад, гр. Истанбул и бе осъществено със съдействието на Посолството на Р. България в Анкара, Българо-турската търговско-индустриална камара и Турско-българския бизнес съвет. Сред гостите бяха г-н Бурхан Немутлу, председател на Българо-турската търговско-индустриална камара, г-н Зеки Саръбекир и г-н Емрах Сазак, председател и  заместник-председател на Турско-българския бизнес съвет, г-н Фикрет Индже, почетен председател на Българо-турската търговско-индустриална камара, г-н Васил Вълчев, генерален консул на Р. България в Истанбул, университетски преподаватели от Турция и България, представители на бизнеса, студенти.

В приветствието си към присъстващите генералният консул на Р. България в Истанбул отбеляза, че българските дипломатически и консулски мисии в Р. Турция полагат усилия и са отворени за подкрепа на подобни инициативи, насочени към създаване на благоприятна среда за сътрудничество, нови контакти и съвместна дейност между университетите и бизнес субектите в България и Турция. Като особено актуална бе посочена и темата на събитието -винопроизводството, тъй като виното е част от културата и традициите на много народи по света и се е наложило в живота и социалното общуване на хората. Примерът на виното – дългият път, който извървява всяко зрънце грозде от лозата до чашата вино, бе и акцентът в приветствието на г-н Бурхан Немутлу, председател на Българо-турската търговско-индустриална камара, който отбеляза много добрите връзки на Турция и България в областта на бизнеса, възможностите за съвместно участие в проекти, финансирани от ЕС, както и добрите перспективи пред университетското образование в България и връзката му с бизнеса. 

Заместник-ректорът по международната дейност на Университета по хранителни технологии проф. д.н. инж. Галин Иванов представи международната магистърска програма PlovdivWineUni, която е създадена в сътрудничество с Международната организация по лозата и виното (OIV), като пилотен проект в рамките на инициативата на OIV за хармонизиране на университетското обучение по енология. Магистърската програма се организира от консорциум от три български университета – Университета по хранителни технологии – Пловдив, Аграрния университет – Пловдив и Медицинския университет – Пловдив. Като лектори в програмата са поканени водещи специалисти в областта на лозарството и винопроизводството от Италия, Германия, САЩ и други страни. Заместник-ректорът по учебната дейност на Университета, доц. д-р инж. Христо Спасов представи традициите във винопроизводството в различните региони на България и покани всички присъстващи да се включат в дегустация на подбрани български бели и червени вина. Мероприятието се проведе  при значим интерес от турска и българска страна.

Допълнителни снимки

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация