Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Белгия, Брюксел, Постоянно представителство на Република България

Европейската комисия одобри добавянето на българското розово масло в регистъра на защитените географски наименования

29 Септември 2014 Новини

„Българско розово масло” е етерично масло, получено чрез дестилация на цветове от роза дамаскина. Качеството на българското розово масло се гарантира от изискването розовите цветове да бъдат обработени не по-късно от 10 - 12 часа, след като са откъснати.

Около 3 500 кг розови цветове са необходими за получаването на 1 кг розово масло. Има и специални изисквания за брането на цветовете, което трябва да става от няколко часа преди зазоряване до ранните сутрешни часове, като се откъсват само отворени пъпки, отбелязват от Европейската комисия.

Специфичните отличителни качества на българското розово масло са богатият и траен аромат, бледият жълто-зелен цвят, балансираният състав от летливи вещества и въглеводороди. Химическите му характеристики са тясно свързани с географските особености на района и го отличават от розовите масла, произвеждани в други части на света.

Роза дамаскина традиционно се отглежда в Розовата долина в Централна България.

Решението на ЕК бе публикувано в Официален вестник на ЕС на 27 септември т.г. и ще влезе в сила 12 дни след публикуването му.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация