Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Израел, Тел Авив, Посолство на Република България

Нови условия за влизане на територията на Израел

26 Юни 2024 Новини

Израел

Индекс на риска

Ниво 4: Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна (освен при крайна необходимост)

 

Държавата Израел

Във връзка с актуалната ситуация в Израел, припомняме на българските граждани, намиращи се в държавата, че е необходимо стриктно да се придържат към инструкциите за сигурност на израелските власти, които биват актуализирани съгласно променящата се обстановка и отчитат спецификите на отделните региони на страната.

Препоръчваме принципното избягване на места, на които се провеждат мероприятия, свързани с голямо струпване на хора, както и места с религиозна значимост.

С цел оказването на навременно и адекватно съдействие при необходимост, желателно е гражданите на Република България, намиращи се на територията на Израел, да съобщят за своето местоположение и планирана продължителност на пребиваването си в страната, използвайки бутона „Пътувам за“ в горния десен ъгъл на настоящата уебстраница.

 

Посолство на Република България в Тел Авив, Държавата Израел

Адрес: Sderot Sha'ul HaMelech 8, Floor 9, 6473307 Tel Aviv

E-Mail: [email protected] и [email protected]

Website: https://www.mfa.bg/embassies/Israel

 

Консулска служба

Консулската служба работи единствено с предварително записани часове чрез автоматичната опция на www.bgembassytelaviv.com

Прием на граждани: 9.30 – 13.00 ч.

Получаване на готови документи: 13.00 – 14.00 ч.

Обслужване на телефона, извън спешни случаи: 14.00-17.00 ч.

+ 972 3 696 1378

+ 972 3 696 1361

E-Mail: [email protected]

 

Спешна линия:

Спешната линия е открита само за български граждани или граждани на ЕС, които са непредставени на територията на Държавата Израел и се намират в извънредна ситуация: спешна нужда от медицинска помощ, полицейски арест, пътен инцидент, загуба на лични документи, смъртен случай, престъпление. Във всички останали случаи следва да се използва електронния адрес на Консулската служба.

+ 972 54 764 0089

+ 972 54 595 4379

 

Почетен консул на Република България в Държавата Израел

Мони Леон Бар (Moni Leon Barr)

Консулски окръг: територията на Държавата Израел с изключение на Тел Авив-Яфо

Главен офис: Airport City, Sharon Str. 1, Israel

Телефон: + 972 3 935 0070

Факс: + 972 3 935 0170

Офис в Йерусалим: King David Str. 23, Jerusalem, Israel

E-Mail: [email protected] и [email protected]  

 

Посолство на Държавата Израел в София, Република България

Адрес: бул. „Шипченски проход“ № 18, бизнес сграда „Галакси“, ет. 6, 1113 София

Телефон: + 359 2 903 3500

E-Mail: [email protected]

Website:  https://embassies.gov.il/Sofia

 

Почетни консули на Държавата Израел в Република България

Красимир Методиев

Канцелария: ул. „Юпитер“ № 22, 9103 Варна

Телефон/Факс: + 359 52 379 777 и + 359 52 634 107

Website: www.imab-bg.org

 

Орлин Мандов

Канцелария: ул. „Сан Стефано“ № 86, ет. 5, ап. 3, 8001 Бургас

Телефон: + 359 88 892 4860

E-Mail: [email protected]

 

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ

Ниво на сигурност

Израелската държава поддържа стриктни мерки за сигурност по отношение на своите жители. Ниско ниво на престъпност. Най-често извършваните престъпления са свързани с кражби на коли в определени райони на страната.

В настоящата ситуация, Посолството препоръчва на българските граждани да не пътуват в районите, разположени в близост до границите с Ивицата Газа, Сирия и Ливан, поради опасността от спорадичен ракетен обстрел. Следва да се има предвид, че части от Голанските възвишения са минирани.

Във връзка с възможност за инциденти на насилие и тероризъм, българските граждани следва да проявяват особена бдителност при пътувания до гр. Йерусалим, особено в района на Стария град и Храмовия хълм. На настоящия етап следва да се избягват и други рискови дестинации в страната и на териториите на Западния бряг, както и посещения на публични места, на които се събира голямо множество хора.

Поради мерките за сигурност, придвижването и съдействието от страна на консулски длъжностни лица в териториите на Западния бряг е възможно да бъдат ограничени.

Реакция в кризисни ситуации

Българските граждани, намиращи се на територията на Израел, следва да се запознаят предварително и да изпълняват стриктно препоръките на израелските власти при кризисни ситуации:

https://www.oref.org.il/en

 

 

 

Здравеопазване

Израел е сред най-развитите държави в областта на медицината. Лицата, пътуващи до Израел, не подлежат на задължителни ваксинации. Силно препоръчително е сключването на международна здравна застраховка.

 

Особености на местното законодателство

Израел е парламентарна република с разделение на властите на законодателна, изпълнителна и съдебна. Държавата няма кодифицирана конституция, а основни закони. Президентът има протоколни функции. Парламентът (Кнесет) е законодателният орган. Военната служба е задължителна за всички израелски граждани (мъже и жени). Всяко лице от еврейски произход има право да получи израелско гражданство, съобразно изискванията на Закона за израелското гражданство.

Бракът в страната може да бъде само религиозен.

 

Митнически изисквания

Актуалните митнически изисквания на страната могат да бъдат намерени тук:

https://www.gov.il/en/pages/guide-tourist-customs

 

Движение по пътищата

Движението по пътищата в Израел е аналогично на движението в България. Максимално разрешената скорост по магистралните пътища е 110 км/ч., а в населените места – 50 км/ч.

Поради географското местоположение на Държавата Израел и мерките за сигурност в страната, влизането и пътуването на български туристи с личен автомобил е малко вероятно. Въпреки това, то би могло да се осъществи през някои ГКПП между Израел и Йордания, както и чрез пристанищните градове Хайфа и Ейлат.

Винетни и други задължителни такси могат да бъдат платени на граничните пунктове в рамките на работното им време.

Освен спазването на изискванията за влизане в страната, водачът на МПС следва да разполага с валидна шофьорска книжка. МПС-то следва да не е прикрепено и да не е под запор. В случай, че водачът на автомобила е различен от собственика, се изисква представяне на надлежно заверено нотариално пълномощно, преведено на английски език. Същото изискване се отнася и до регистрационния талон на колата.

Сключването на пътна застраховка за времето на пребиваване в Израел е задължително, като застрахователната полица е пряко обвързана с евентуални бъдещи санкции при нарушение на правилата за движение по пътищата.

 

Местна валута

Нов израелски шекел (ILS)

1 BGN е приблизително 2 NIS в зависимост от курса, който е променлив

 

 

ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕ И ВИЗОВ РЕЖИМ

 

Изисквания за допускане на чуждестранни граждани до територията на Израел

Между Република България и Държавата Израел е установен безвизов режим, съгласно който притежателите на валидни български паспорти имат възможност да преминават транзитно, влизат и пребивават на територията на Израел за срок до 90 дни в рамките на общо 6 месеца. Влизането в страната с цел дългосрочно пребиваване или упражняване на трудова дейност може да се разреши чрез издаването на виза.

Основните изисквания за допускане до територията на Израел са:

  • От 1 август 2024 г.: наличие на предварително електронно разрешение
  • Задграничният паспорт да бъде валиден мин. 6 месеца от планираната дата на напускане на Израел
  • Наличие на валидна резервация за хотел или друго място за нощувка за целия период на пребиваването
  • Наличие на валидна резервация за самолетен полет за връщане
  • Наличие на достатъчно финансови средства (кредитни/дебитни карти или пари в брой)
  • В някои случаи: наличие на други документи, доказващи целта на пътуването (напр. покана от приятел, бизнес покана, командировъчен документ и др.)

Обръщаме внимание, че покани от лица, пребиваващи в Израел, които не притежават израелско гражданство, не се считат за валидно основание за посещение на страната.

 

Лицата, пребивавали в други държави от региона на Близкия изток, биха могли да бъдат обект на по-щателна проверка от страна на граничните власти.

 

Задължително получаване на предварително електронно разрешение

От 1 юли 2024 г. Израел въвежда система за получаване на предварително електронно разрешение за влизане в страната (ETA-IL), което се издава за гражданите на всички държави, с които Израел има установен безвизов режим (вкл. България). В периода 1-31 юли 2024 г. пътуващите лица биха могли да заявят и получат електронното разрешение безплатно.

От 1 август 2024 г. получаването на предварително електронно разрешение е задължително и таксата за издаването му е 25 NIS (ок. 12.50 лв.). Необходимостта от електронно разрешение за влизане в страната не е обвързано i възрастта на заявителя.

Издаденото електронно разрешение има срок на валидност до 2 години или до датата на валидност на задграничния паспорт на лицето. При настъпване на промяна в данните на кандидатстващото лице, отнасящи се до име или гражданство, лицето следва да подаде ново заявление.

Разрешенияj срок на безвизово пребиваване в Израел въз основа на електронното разрешение е до 90 дни.

Електронното разрешение може да бъде заявено на следната уебстраница:

https://israel-entry.piba.gov.il

При технически проблеми, заявителите могат да се свържат с центъра за поддръжка на следния електронен адрес: [email protected]

Електронно разрешение не се предвижда за:

- лица, които пътуват до Израел с официална или служебна цел и използват дипломатически или служебни паспорти]

- лицата, притежаващи валидна моряшка книжка/моряшки паспорт и пресичащи не-морска граница със служебна цел (присъединяване към кораб);

- членовете на екипажите на въздухоплавателни средства, заявени от съответната авиокомпания, изпълняваща полети до Израел.

 

Пътуване на деца (лица до 18 г.)

Лицата до 18 години, пътуващи без своите родители, следва да представят нотариална декларация за съгласие на двамата родители и свидетелство за раждане, снабдено с печат „апостил“.

При наличие на декларация само от единия родител, се изисква и допълнителен удостоверителен документ (напр. съдебно решение).

Повече информация може да бъде получена от Посолството на Израел в София.

 

Отказ за достъп до територията на Израел

Отказ за достъп до територията на Израел може да бъде постановен както чрез системата за получаване на предварително електронно разрешение, така и от страна на израелските гранично-пропускателни органи след преценка на всички обстоятелства по конкретния случай (напр. установяване на противоречие в заявените данни, обстоятелства или цел на пътуването).

В случай на задържане на лице на ГКПП, Посолството на Република България има възможност да окаже съдействие чрез предоставяне на допълнителна информация и установяване на контакт с близки на лицето. Посолството няма правомощия да отмени постановен отказ от страна на израелските власти за достъп до територията на страната.

При постановяване на отказ от страна на израелските гранично-пропускателни органи за достъп до територията на Израел, лицето бива върнато с първия възможен полет до държавата на неговото постоянно пребиваване. При липса на такъв полет за период по-дълъг от 24 часа, лицето бива настанено във временен център за задържане с осигурена храна и нощувка до времето на следващия възможен полет.

 

Изисквания към гражданите, посещаващи териториите, намиращи се под административното управление на палестинските власти

Настоящият режим за достъп до териториите, намиращи се под смесено или изключително административно управление на палестинските власти, включва следните правила:

  • Гражданите, желаещи да посетят Израел и териториите, могат да влязат през летище Бен Гурион в съответствие с общите изисквания;
  • Гражданите, желаещи да посетят единствено териториите, следва да използват ГКПП Крал Хюсеин/Аленби (ГКПП между Йордания и Израел). Достъпът до териториите по този маршрут се нуждае от специално разрешение, което следва да бъде заявено между 48 часа и 45 дни предварително, в зависимост от неговия вид. Повече информация за тази процедура може да бъде намерена тук:

https://www.gov.il/en/pages/judeaentry2022

При наличие на въпроси, свързани с получаването на достъп до териториите, съветваме българските граждани да се свържат с Посолството на Израел в София.

 

КОНСУЛСКИ УСЛУГИ

Консулската служба на Посолството на Република България в Тел Авив работи с граждани от понеделник до петък, от 9.30 до 13 ч. Приемът на граждани се осъществява чрез предварително записан час на уебстраницата https://www.bgembassytelaviv.com

Предоставянето на консулски услуги се извършва съгласно общите правила, публикувани на страницата на Министерството на външните работи: https://www.mfa.bg/bg/uslugi-patuvania/konsulski-uslugi

Специфична информация относно организацията при предоставянето на консулски услуги може да бъде намерена на уебстраницата на Консулската служба.

Посолството обръща внимание на спецификите в уредбата на следните два случая:

 

Сключване на брак

В българското посолство в Израел не може да се сключи брак. Съгласно чл. 6, ал. 4 и 5 от Кодекса на международното частно право, брак между двама български граждани в чужбина, както и между български и чужд гражданин, може да се сключи пред български дипломатически или консулски представител, ако правото на приемащата държава и отечественото право на чуждия гражданин допускат това. Формата на брака по българското право е гражданският брак. Съгласно израелското право, бракът може да бъде единствено религиозен.

Смърт на български гражданин, настъпила на територията на Израел

В случай на смърт на български гражданин на територията на Израел, Консулската служба на Посолството следва да бъде уведомена своевременно. Смъртният акт, издаден от Израел, следва да получи печат „апостил“ от Министерството на външните работи в Йерусалим. В последствие, документът следва да получи нотариално заверен превод на български език и да бъде представен пред лицето по гражданско състояние в общината по постоянен адрес на починалото лице.

Консулската служба е на разположение за оказване на съдействие по въпроси, свързани с настъпила смърт на български гражданин, включително и чрез наличната спешна телефонна линия.

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация