Ден на българската кухня в израелското кулинарно училище „Дан Гурме” в Тел Авив
27 Септември 2016 Новини
В израелското кулинарно училище „Дан Гурме” в Тел Авив бе проведен Ден на българската кухня. Събитието се проведе на 25 септември 2016 г. и бе организирано със съдействието на неправителствената организация „Готвачи без граница” и на българското посолство.
Специално за целта бе пристигнал и главният готвач на Гранд хотел „София” Жоро Иванов, който направи майсторски клас пред възпитаниците на училището. Бяха приготвени традиционни български ястия, като демонстрацията бе съобразена с изискванията на юдаизма за разделение на месните от млечните ястия.
Почетен гост на събитието бе заместник министър-председателят по координация на европейските политики и институционалните въпроси и министър на образованието и науката Меглена Кунева и придружаващата я делегация. Вицепремиерът включи събитието в програмата на своето работно посещение в Израел.
На Деня на българската кухня присъстваха още почетният консул Мони Бар, лидери на български организации, интелектуалци, общественици, както и ръководството на българското училище „Патриарх Кирил” и на Българския културно-информационен център в Израел.
Сред гостите бяха и представители на израелския туристически бизнес, организатори на чартърни полети. В рамките на събитието бе договорено посещение в България за организиране на кулинарни маршрути за израелски туристи.
Заместник министър-председателят Меглена Кунева изказва своята подкрепа към идеята за по-нататъшното сближаване между двата приятелски народа.