Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

САЩ, Ню Йорк, Постоянно представителство на Република България към ООН

Участие на България на организирания от Обединеното кралство Открит дебат на Съвета за сигурност на ООН по въпроса за трафика на хора в ситуации на конфликт, проведен на 15 март 2017 г

20 Март 2017 Новини

На 15 март 2017 г. по време на 7898-то заседание на Съвета за сигурност беше проведен Открит дебат на Съвета за сигурност на ООН на тема “Трафик на хора в ситуации на конфликт: принудителен труд, робство и други подобни практики”. Откритият дебат, който беше проведен по точката от Дневния ред относно поддържането на международния мир и сигурност, беше организиран от Обединеното кралство - председател на СС за март.


По време на откриването изказвания направиха г-н Антониу Гутериш, Генерален секретар на ООН, г-н Юрий Федотов, Изпълнителен директор на Службата на ООН по наркотиците и престъпността (видео послание), г-жа Илвад Елман, Център Елман за мир и права на човека, Сомалия (видео послание), и г-н Кевин Хайлънд, независим комисар на ОК по борбата с робството.
Изказвания направиха общо 67 държави, вкл. всички постоянни членки на СС; 10 от държавите бяха представени на ниво министър; изказвания бяха направени също от ЕС (копие приложено), Африканския съюз, Специалния докладчик на ООН по съвременните форми на робство, Специалния представител и координатор на ОССЕ за борба с трафика на хора и Специалния представител на ИНТЕРПОЛ към ООН.


България също участва с национално изказване в Открития дебат, което беше направено от постоянния представител към ООН посланик Георги Панайотов.
Съобщаваме някои по-важни акценти от изказванията:
Повечето държави приветстваха повеждането на Открит дебат на Съвета за сигурност по въпроса за трафика на хора, като откроиха връзката между трафика на хора, конфликтите и финансирането на тероризма; отбелязано беше също значението на проведения през декември 2015 г. първи дебат на Съвета за сигурност по трафика на хора и приетата първа резолюция на СС по трафика на хора в ситуации на конфликт през декември 2016 г. - резолюция 2331 (2016), които са създали добра традиция за ангажиране на СС по този важен въпрос, имащ пряко отношение към мира и сигурността. Същевременно, някои държави (Русия и Беларус) настояха, че въпросът за трафика на хора не е предмет на международния мир и сигурност и следва да бъде обсъждан от Общото събрание на ООН, а не от СС.


В своето изказване  Генералният секретар на ООН г-н Антониу Гутериш посочи, че 21 млн. души по света са подложени на принудителен труд и експлоатация, като същевременно извършителите на тези престъпления извличат печалба на обща стойност над 150 млрд. щ.д. годишно. Той подчерта, че трафикът на хора е тежко нарушение на правата на човека и международното хуманитарно право, като изрази силно безпокойство по отношение на преобладаващата безнаказаност. Постави акцент върху превенцията и наказанието за такива престъпления, като изтъкна, че предвид транснационалния характер на трафика, държавите следва да засилят сътрудничеството по линия на прилагането на закона, разследването и споделянето на информация.


Генералният секретар подчерта специфичната уязвимост към трафик на момичетата и във връзка с това акцентира върху необходимостта от овластяване на момичетата чрез образование. Той изрази увереност, че изпълнението на Дневния ред за устойчиво развитие до 2030 г. ще спомогне също за премахване на експлоатацията. Потвърди ангажимента на ООН за подкрепа на жертвите на трафик и отчитане на тяхното мнение при изпълнението на дейностите на ООН по анти-трафика. Изрази увереност, че “във времена на разделение това трябва да е въпрос, който да ни обединява”.

В своето видео послание Изпълнителният директор на Службата на ООН по наркотиците и престъпността г-н Юрий Федотов отбеляза, че в ситуации на конфликт престъпниците виждат добра възможност за печалба с множество разселени лица и липса на ред и законност; нестабилността и уязвимостта създават добра почва за трафик на хора; въоръжените групировки най-често използват децата за жертви, докато организираните престъпни групи експлоатират мигрантите и бежанците. Той призова за по-ефективно прилагане на Конвенцията на ООН срещу транснационалната организирана престъпност и Протоколът за предотвратяване, противодействие и наказване на трафика на хора.


Г-н Федотов насърчи държавите да отделят повече ресурси за идентифициране и подпомагане на жертвите, както и за изграждане на капацитет в областта на наказателното правосъдие, вкл. установяване, разследване и ефективно съдебно преследване на случаи на трафик на хора.


В своето изказване г-н Кевин Хайлънд отбеляза, че като първия независим комисар на ОК по борбата с робството неговата роля е да ръководи и координира националните усилия на ОК за борба със съвременното робство на национално и международно ниво. Той посочи с безпокойство, че терористичните групировки открито насърчават робството като тактика на война - Даеш използва малцинства и създава пазари на роби. Конфликтите създават добра почва за разрастване на робството, което съчетано с липсата на върховенство на закона предоставя възможност на транснационалните трафикантски мрежи да действат безнаказано. Г-н Хайлънд посочи, че броят на разселените хора е достигнал 65 млн., както и че по данни на Международната организация по миграция 70% от всички мигранти от Северна Африка към Европа са били подложени на експлоатация и трафик, основно от въоръжени групировки и милиции в Либия. Той призова държавите да засилят международното сътрудничество за разследване и разрушаване на мрежите на трафик на хора, като подчерта необходимостта от подкрепа на жертвите и защита на уязвимите слоеве на обществото.


Специалният докладчик на ООН по съвременните форми на робство г-жа Урмила Бхула посочи с безпокойство, че робството достига безпрецедентни мащаби и засяга милиони хора; различни терористични групи използват подобни практики, като продават жени и мъже по интернет. Момчетата най-често са превръщани във войници, а момичетата стават жертва на принудителни бракове. Тя призова Съвета за сигурност да поведе борбата срещу съвременното робство чрез многоаспектен международен подход. Подчерта необходимостта от насърчаване на глобални и регионални партньорства за изкореняване на детския труд и криминализиране на робството.


Специалният представител и координатор на ОССЕ за борба с трафика на хора г-жа Мадина Джарбусинова информира за проведено изследване относно справянето с трафика, което е показало наличието на напредък по линия на превенцията, преследването и защитата, но и много оставащи предизвикателства - със затягането на имиграционните политики миграционните маршрути са станали по-дълги и по-опасни, което засилва опасността от трафик на хора, особено на жени и деца. Тя посочи, че повече от 90% от нередовните мигранти в Европа през 2015 г. са използвали услугите на криминални мрежи. Информира за лансирането на проект на ОССЕ по борбата с трафика на хора по пътищата на миграцията, включващ обучение на над 200 правоприлагащи служители, прокурори, трудови инспектори, финансови инспектори и представители на гражданското общество.

Специалният представител на ИНТЕРПОЛ към ООН г-н Еманюел Ру посочи, че седемте регионални офиса на организацията имат специализирани служители, които подпомагат държавите в усилията за разбиване на мрежи на трафиканти. ИНТЕРПОЛ ще стартира сътрудничество с ОССЕ по трафика на мигранти. Посочи, че експертната група по трафика вече обхваща 50 държави и ще проведе следващата си среща в Лисабон. ИНТЕРПОЛ предлага технологични решения за свързване на правоприлагащите агенции и координационните операции, особено за укрепване на границите.


Представителят на Международната организация по труда акцентира върху дейността на организацията за укрепване на международните правни рамки за защита на работниците, особено на работниците мигранти, в помощ на усилията за борба с принудителния труд.


Министърът на семействата и правата на децата и жените на Франция открои връзката между конфликтите и трафика на хора и подчерта отговорността на Съвета за сигурност да поведе борбата срещу това явление. Посочи с безпокойство, че 80% от жертвите на трафик на хора са жени и деца. Призова също за засилване на действията за борба с насилието срещу жени и момичета в конфликти и постконфликтни ситуации.


САЩ посочи, че повече от 21 млн. души по света са жертва на съвременно робство, като въпросът придобива още по-сериозни мащаби с новите технологии и възможностите за набиране на жертви по интернет. Потвърди изразения от президента на САЩ г-н Тръмп ангажимент за укрепване на усилията за прекратяване на трафика на хора, вкл. чрез допълнителни ресурси. Създаден е Съвещателен орган към правителството за борба с трафика на хора.


ОК посочи, че посланието на жертвите към международната общност продължава да бъде, че “не сме направили достатъчно”. Подчерта необходимостта от единен подход. Изтъкна отговорността на Съвета за сигурност да прекрати нестабилността, на основата на която съвременното робство процъфтява; изтъкна също, че отделните държави трябва да изпълняват ангажиментите си и да засилват националните си системи за идентифициране и преследване на извършителите.


Министърът на здравето, социалните услуги и равнопоставеността на половете на Испания посочи, че трафикът на хора е “реинкарнация на робството”. Подчерта значението на ангажирането на Съвета за сигурност с този въпрос. Призова за изработване на национални планове за действие на правоприлагащите органи и съдебните системи за борба с трафика на хора. Подчерта необходимостта от възприемане на подход отчитащ, правата на жертвите. Призова борбата с трафика на хора да бъде поставена в центъра на дейността на ООН през следващите години.


Германия отбеляза необходимостта от изграждане на всеобхватна система за събиране на данни. Призова за по-добро взаимодействие между агенциите на ООН и Специалните представители на Генералния секретар по сексуалното насилие в конфликти и по децата и въоръжените конфликти в усилията за справяне с трафика на хора. Информира, че Германия е приела нови правни мерки за осигуряване на разрешителни за пребиваване на жертви на трафик, като посочи, че вече над 1000 бежанци язиди са приети в Германия. Прието е и законодателство за засилване на подкрепата за жени и деца.


Австрия отбеляза, че справянето с причините за нелегална миграция е ключов елемент в усилията за предотвратяване на трафика на хора. Откритият във Виена Съвместен операционен офис (Joint Operational Office) функционира като регионална платформа за разследващите власти от държави на произход, транзит и дестинация на миграцията. Австрия настоя за прилагане на подход, който е фокусиран върху превенцията и защитата на жертвите. Отбеляза, че държавите имат основна отговорност за изправяне на извършителите пред правосъдие и за прекратяване на безнаказаността.


Министърът на децата, възрастните равнопоставеността на половете на Швеция подчерта, че трафикът на хора се разраства вследствие на конфликтите и мащабните разселвания на хора. Подчерта, че най-ефективният начин за справяне с трафика на хора е чрез прекъсване на търсенето. Заклейми проституцията и призова държавите за приемане на силно законодателство срещу купуващите сексуални услуги.


Нидерландия - назначен е независим национален докладчик по трафика и сексуалното насилие срещу деца. Призова за укрепване на усилията за осигуряване на образование и заетост на уязвими групи.


Русия - отбеляза необходимостта от ангажиране на бизнеса в усилията за борба с трафика на хора и информира за предстояща по-късно през 2017 г. в Москва конференция по въпроса за трафика на хора с акцент върху взаимодействието с бизнеса. Подчерта, че международната общност има изградени механизми за борба с трафика на хора и призова въпросът да се разглежда от Общото събрание на ООН, а не от СС, чийто мандат е свързан с поддържането на международния мир и сигурност.


Китай открои връзката на трафика на хора с финансирането на тероризма, като подчерта необходимостта от борба срещу тероризма чрез интегриран подход, фокусиран върху прекратяването на финансовите потоци. Подчерта необходимостта от подкрепа на жертвите и изкореняване на причините за трафика на хора. Отбеляза засилващото се значение на борбата с трафика на хора в контекста на усилията за постигане на устойчиво развитие.


Тайланд подчерта, че служещите в мироопазващите мисии на ООН трябва да преминават през специално обучение за идентифициране на жертви на трафик, както и на уязвими на трафик хора.


В националното изказване на България постоянният представител към ООН посланик Георги Панайотов изтъкна, че предвид транснационалния характер на трафика на хора нито една страна не може сама да разплете мрежите на трафикантите и призова за укрепване на сътрудничеството между страните на произход, транзит и дестинация за споделяне на информация и идентифициране, подкрепа и реинтеграция на жертви на трафик. Той информира за засиленото сътрудничество на България с държавите от ЕС и с други партньори по борбата с трафика на хора. Отбеляза усилията на страната ни за ранно идентифициране на жертви в смесени миграционни потоци. Посланик Панайотов подчерта, че България има една от най-всеобхватните институционални рамки в Европа за борба с трафика на хора, както и че страната ни е била една от първите европейски държави, която е приела специализирано законодателство по въпроса още през 2003 г. Той постави специален акцент върху усилията на България за защита на жертвите на трафик и оказваната специализирана помощ във финансирани от правителството центрове за закрила и помощ на жертви на трафик. Отбеляза учредяването на Националния механизъм за насочване и подпомагане на жертвите на трафик на хора. Информира също, че при отчитане на специфичната уязвимост към трафик на жените и децата, Националната комисия за борба с трафика на хора провежда информационни, разяснителни и образователни кампании в училища в партньорство с местните власти, гражданското общество и млади доброволци.

Участието на България с изказване в Открития дебат на Съвета за сигурност по трафика на хора спомогна за засилване на видимостта на страната ни по линия на глобалните усилия за борба с трафика на хора, както и за открояване на предприеманите от българските власти мерки в тази насока.
 

Виж различните изказвания - ТУК, ТУК, ТУК
 

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация