Дипломатически представителства

Австралия и Океания

Азия

Африка

Европа

Северна Америка

Южна Америка

Финландия, Хелзинки, Посолство на Република България

Подготовка на изборите за членове на Европейския парламент от Република България, насрочени за 26 май 2019 г.

12 Април 2019 Новини

УВАЖАЕМИ СЪНАРОДНИЦИ,

Със свои решения №16-ЕП и №15-ЕП от 27 март 2019 г. Централната избирателна комисия прие решения за:

- условията, реда и организацията за гласуване на българските граждани в избирателните секции извън страната при произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент от Република България на 26 май 2019 г.;

-условията и реда за образуване на избирателните секции извън страната и за назначаване съставите на секционните избирателни комисии при произвеждане на изборите за членове на Европейския парламент от Република България насрочени на 26 май 2019 г.

            Пълният текст на решенията е публикуван на уеб-страницата на ЦИК: https://www.cik.bg/bg/ep2019/foreign-voting/resolutions .

 

Условия за образуване на избирателни секции извън страната:

При произвеждане на изборите за членове на ЕП от република България, гласуването и преброяването на гласовете на българските граждани извън територията на България се извършва в избирателни секции при спазване на изискванията на Изборния кодекс.

Ръководителите на дипломатическите и консулските представителства (ДКП) на Република България образуват избирателни секции извън страната при спазване на законодателството на съответната държава.

 Избирателните секции извън страната се образуват:

- в дипломатическо или консулско представителство на Република България в съответната държава;

- в местата в държава – членка на ЕС, извън дипломатическо или консулско представителство – при наличие на не по-малко от 60 избиратели, заявили желание да гласуват в изборите.

 

Всеки български гражданин, който има право да избира при изборите за членове на Европейския парламент и желае да гласува, заявява това не по-късно от 25 дни преди изборния ден (30 април 2019 г.) чрез писмено заявление по образец (приложено) или чрез електронно заявление през интернет страницата на Централната избирателна комисия.

Подадените заявления по образец служат за определяне броя на избирателните секции в местата в съответната държава.

Право да избират членове на Европейския парламент от Република България имат българските граждани, които са навършили 18 години към изборния ден включително, живели са най-малко през последните три месеца в Република България или в друга държава – членка на Европейския съюз, не са поставени под запрещение и не изтърпяват наказание лишаване от свобода.

„Живял най-малко през последните три месеца в Република България или в друга държава – членка на Европейския съюз“ е български гражданин, който има адресна регистрация по постоянен адрес и по настоящ адрес на територията на Република България или в друга държава – членка на Европейския съюз, най-малко 60 дни от последните три месеца към датата на произвеждане на изборите. За живеене в страната се приема и престоят извън Република България за времето, в което български гражданин е изпратен там от българската държава.

Писменото заявление следва да бъде подписано саморъчно и подадено лично или изпратено по пощата чрез писмо до дипломатическото или консулското представителство на България в съответната държава. В едно писмо може да има повече от едно заявления, като във всяко заявление може да бъде вписано само едно лице. Изпратените чрез куриерска услуга заявления в писмо се считат за изпратени „по пощата чрез писмо“. Изпратените по електронна поща сканирани заявления не се считат за изпратени „по пощата чрез писмо“.

В заявлението избирателят вписва на български език имената си по паспорт, военна карта или лична карта, единния си граждански номер и постоянния си адрес в България. Избирателят вписва на кирилица или латиница мястото извън страната, в което желае да гласува, и настоящ адрес (адрес на пребиваване) в съответната държава. В заявлението избирателят може да посочи електронен адрес, на който да бъде уведомен за резултата от проверката по чл. 17, ал. 3 от ИК.

ЦИК извършва проверка на данните в писмените заявления не по-късно от 22 дни преди изборния ден (3 май 2019 г.). 

За постъпилите електронни заявления на интернет страницата на Централната избирателна комисия проверката се извършва автоматизирано едновременно с подаването им.

ЦИК проверява дали лицата, подали заявление за гласуване извън страната, отговарят на изискванията да избират не по-късно от 22 дни преди изборния ден (3 май 2019 г.).

    

Избирателните списъци се публикуват от министъра на външните работи и от ръководителите на дипломатическите и консулските представителства на Република България не по-късно от 18 дни преди изборния ден (7 май 2019 г.), съответно на интернет страницата на Министерството на външните работи и на дипломатическите и консулските представителства, и съдържат имената на избирателя и номера и адреса на избирателната секция.

Лицата, които не са вписани в избирателните списъци, може да оспорват невписването им в тридневен срок от публикуването на списъците пред Централната избирателна комисия, която се произнася в тридневен срок с решение, което подлежи на обжалване по реда на чл. 58 от ИК пред Върховния административен съд в тридневен срок от обявяването му.

Избирател, който не е вписан в списъците за гласуване, но има право да гласува в изборите, в деня на изборите се дописва под черта (допълнителна страница) в списъка от СИК извън страната след представяне на валиден документ за самоличност или удостоверение от дипломатическото или консулското представителство в съответната държава, че е подал заявление за издаване на нов документ за самоличност и декларация по образец (приложена), че отговаря на условията да избира и че не е гласувал и няма да гласува на друго място в същия вид избори.

ЦИК не по-късно от 21 дни преди изборния ден (4 май 2019 г.) определя местата в държавите, в които ще се образуват избирателни секции извън страната, и броя на избирателните секции във всяко място.  

 

Назначаване на секционните избирателни комисии извън страната:

Секционните избирателни комисии извън страната се назначават от Централната избирателна комисия след провеждане на консултации с парламентарно представените партии и коалиции и партиите и коалициите, които имат избрани с техните кандидатски листи членове на Европейския парламент от Република България, но не са парламентарно представени.

 

Изборни помещения, кабини за гласуване и организация на вота:

Гласуването в изборите за членове на Европейския парламент от Република България, насрочени на 26 май 2019 г, се извършва по избирателни секции в предназначени за тази цел изборни помещения, в които има кабини за гласуване. Кабините за гласуване се поставят така, че да се осигури тайната на гласуването.

Пред изборното помещение се поставят образци на бюлетините за гласуване.

Пред изборното помещение и в кабините за гласуване се поставят:

- табло, на което с един и същи размер, вид, формат и шрифт са изписани имената и номерата на кандидатите по кандидатски листи на партии, коалиции и инициативни комитети;

- табло, на което с големи букви се указва начинът на гласуване с преференция, както и че избирателят може да изрази своя вот само със знак „Х“ или „V“, поставен с химикал, пишещ със син цвят.

Изборният ден извън страната започва в 7,00 ч. местно време и приключва в 20,00 ч. местно време.

Когато в 20,00 ч. местно време пред изборното помещение има негласували избиратели, председателят и секретарят на секционната избирателна комисия извън страната установяват техния брой и самоличност.

Негласувалите избиратели предават документите си за самоличност на комисията. Тези избиратели се допускат до гласуване след 20,00 ч. местно време, но не по-късно от 21,00 ч. местно време.

Документи, с които избирателите удостоверяват самоличността си:

- В изборния ден избирателят представя документ за самоличност (паспорт, лична карта или военна карта (само за военнослужещите);

- В случаите, когато срокът за валидност на документа за самоличност на избирателя е изтекъл, той се допуска до гласуване, ако представи удостоверение, издадено от дипломатическото или консулското представителство на България, че е подал заявление за издаване на нов документ за самоличност.

Удостоверението се предава на секционната избирателна комисия извън страната, която вписва в графа „Забележки“ на списъка за гласуване в изборите номера и датата на издаването му. Върху удостоверението член на СИК отбелязва, че лицето е гласувало в изборите, датата на гласуването и номера на избирателната секция.

След като избирателят положи подписа си в съответния избирателен списък, членът на секционната избирателна комисия извън страната му връща удостоверението.

 

Вписване на избирателите в изборния ден:

Секционната избирателна комисия извън страната проверява дали избирателят е включен в съответния списък за гласуване по чл. 31, ал. 1 от ИК.

В случай че избирателят е включен в съответния списък за гласуване, секционната избирателна комисия извън страната вписва следните данни: ЕГН, номер и вид на документа за самоличност, и го допуска до гласуване. В случай че в документа за самоличност не фигурира постоянен адрес в България на избирателя, адресът се вписва в избирателния списък въз основа на подадената декларация.

            Членовете на секционната избирателна комисия извън страната, застъпниците, представителите на партиите, коалициите и инициативните комитети и наблюдателите в изборите за членове на Европейския парламент от Република България при поискване получават копие от подписания протокол с резултатите от изборите, подпечатан на всяка страница с печата на комисията и подписан от председателя, заместник-председателя и секретаря на всяка страница, преди изпращането му в Централната избирателна комисия.

 

            Жалби, сигнали и оспорвания:

Отказът на секционната избирателна комисия извън страната да допусне до гласуване, като извърши вписване на избирател в изборния ден, е писмен, връчва се на заинтересованото лице и може да се оспорва пред Централната избирателна комисия по електронен път. Централната избирателна комисия се произнася незабавно с решение, което се обявява веднага на интернет страницата на комисията.

            Секционната избирателна комисия извън страната обявява на общодостъпно място пред избирателната секция резултатите от гласуването чрез поставяне на копието от подписания протокол с резултатите от изборите.

            Приложения:

-                      Заявление-декларация за гласуване в секция извън страната по чл. 16, ал. 1 (Приложение 21-ЕП);

-                      Декларация по чл. 33, ал. 2, чл. 350, ал. 1 за гласуване в изборния ден (Приложение 22-ЕП).

С уважение,

Посолството на Р България

Този сайт използва бисквитки (cookies). Като приемете бисквитките, можете да се възползвате от оптималното поведение на сайта.

Приемане Отказ Повече информация