NEWS

ДЕЛОТО НА ПРОФ. ИВАН ШИШМАНОВ – ПРЕДСТАВЕНО В ЛЮБЛЯНА

20/05/13
На 16 май 2013 г. посолството на Република България в Любляна в сътрудничество с Държавен културен институт към МВнР и Института по словенски език към Словенската академия на науките и изкуствата, отбелязаха 85 години от раздялата на българската и европейската научна общественост с проф. Иван Шишманов. Организаторите представиха пред словенската общественост част от делото на видния учен и неговите идеи за славянския свят и обединена Европа.
В зала „Атриум” на Словенската академия на науките и изкуствата бе представена изложбата „България в Европа” посветена на делото и идеите на проф. Шишманов, предоставена със съдействието на Държавен културен институт при МВнР.
Посланикът на Република България в Словения г-н Филип Боков откри вечерта и изтъкна значимостта на развитието на двустранните отношения в областта на културата и отбеляза активността на българските учени в посока на международно сътрудничество. Част от събитието бе и представянето на книгата на доц. Румяна Конева „Иван Шишманов и обединена Европа”, след което авторката изнесе лекция  за делото на създателя на паневропейското движение в България проф. Шишманов.
На финала на вечерта бе представен и  филмът на журналиста Бойко Василев и доц. Конева „Преди началото”.