NEWS

Изложба на български творци в Словения

11/09/12

Изложба на български творци в Словения в рамките на проекта „Културни посолства” на „Марибор - Европейска столица на културата-2012”

 

На 5 септември 2012 г. в изложбения комплекс „Ветрински двор” в центъра на Марибор бе открита изложба на българските творци Живко Седларски /скулптора/, и Дени Орманова /живопис/. Проявата бе реализирана със съдействието на посолството в Любляна и включена в рамките на проекта „Културни посолства” на Фондация „Марибор-Европейска столица на културата2012”. До момента 20 от 44-те акредитирани в Любляна чужди дипломатически мисии са се представили в този проект  с национални прояви.  

Българското участие бе подготвено като съвместна проява на двама работещи в различни държави творци, които излагат вече пета година заедно творбите си. Живко Седларски е сред най-изявените български скулптори и вече 15 години живее и работи във Франция, а Дени Орманова, която твори в София,  отразява в картините си впечатленията си от посещенията си в различни екзотични страни като Сингапур.

На откриването приветствия поднесоха заместник-кмета на град Марибор Томаш Канцлер,  д-р Сузана Фишер, генерален директор на Фондация „Марибор-европейска столица на културата 2012” и посланикът на Република България в Словения Филип Боков. Присъстваха членове на дипломатическите мисии в Словения сред които посланикът на Чешката Република Петер Возница, граждани на Марибор, много гости, любители на изкуството. Проявата бе отразена от местните медии и националната телевизия. Вестник „Вечер” взе интервю от посланик Филип Боков. Откриването бе обогатено с концерт на дуо Стоян и Елена Петрушеви /кларинет и виолончело/, които представиха творби от италиански композитори.