NEWS

СРЕЩА НА ЕКСПЕРТИ ПО КУЛТУРА И ВЪНШНИ ОТНОШЕНИЯ В БРЮКСЕЛ

30/03/12

На 28 март 2012 г. в Брюксел се проведе среща на експерти от министерствата на външните работи и културата на държавите от ЕС, на която бяха обсъдени конкретните действия за изработване на дългосрочна стратегия в областта на междукултурния диалог ЕС-Китай и приложението на културата като инструмент за развитието на външните отношения на Съюза с трети страни.
Събитието се организира за първи път и бе знаково за процесите на променящото се място на културата в политиките на ЕС. Бяха сформирани работни групи – Изкуства и сътрудничество във всички области на изкуството,  Културно наследство, Креативни и творчески индустрии, Междусекторни културни политики и процеси.
МВнР бе представено от директора на Държавния културен институт – Людмила Димитрова. Институтът заяви интерес към участие и предложи проекти в областта на културното наследство – материално и нематериално. Участието на България в тази група, заедно с Италия, Дания, Румъния и Фламандската общност – Белгия, ще допринесе за постигане на синергия на националните политики в областта на културното наследство  и изграждане на обща рамка за съвместни проекти с партньори от Китай.   
Срещата в Брюксел бе председателствана от Ян Трушчински  – Генерален директор на ГД „Образование, обучение, култура и младеж” и Герхард Сабатил – директор за Северна Азия и Пасифика в Европейската служба за външни отношения.