NEWS

Българо-американски проект в областта на балетното изкуство

15/02/11

На 18-ти януари 2011 г в залата на Генералното консулство се състоя второто представяне в САЩ на Ballet Across the World – Balanchine & Farrell – American Ballet for Bulgaria. Проектът за сътрудничество и обмен между Suzanne Farrell Ballet и Националния балет на България за сезона 2011-2012 г. е на Cultural Bridges Association, по идея на българския хореограф, балетист и солист на Suzanne Farrell Ballet във Вашингтон Момчил Младенов.

Инициативата включва поставянето на няколко балетни постановки на сцената на Националната опера и балет в София, провеждането на майсторски класове за възпитаниците на Националното училище за танцово изкуство в столицата, както и други форми на обмен.

В представянето в Ню Йорк участваха Сюзан Фарел, основател на резидентната балетна трупа на John F. Kennedy Center for the Performing Arts във Вашингтон, Сара-Нора Кръстева, директор на Националния балет на България, Момчил Младенов, Катрин Поузин и Николай Илчев – Cultural Bridges Association. Прожектиран бе и късометражен документален филм за проекта, заснет под режисурата на Момчил Младенов.

Подкрепяният от Министерството на културата на Република България проект е първата по рода си подобна инициатива за обмен между България и САЩ в областта на балетното изкуство. Освен в Ню Йорк, проектът бе представен и в посолството ни във Вашингтон, както и в Бостън с помощта на почетния ни консул за щата Масачузетс Адам Портной.