NEWS

Фото изложбата “Покривите на София” в Орхус, Дания

14/02/11

На 8 февруари 2010 г. в централното фоайето на Кметството на Орхус бе открита фото изложбата „Покривите на София”. Проектът бе реализиран от Българското посолство в Копенхаген със съдействието на Държавния културен институт, Кметството на най-стария и втори по-големина град в Дания - Орхус и Датско-българското културно дружество в същия град.
Представени бяха 17 фото пана, отразяващи Националната галерия за чуждестранно изкуство, Ротондата „Св. Георги“, детайл от покрива на Народното събрание, Новата католическа катедрала „Свети Йосиф”, Софийската минерална баня, Софийските хали, отделните крила на Софийския университет „Св. Климент Охридски”, детайл от покрива на Руската църква, Народния театър „Иван Вазов” и др.
Изложбата бе открита от българския посланик в Дания Валентин Порязов и първия заместник-кмет по културата на Орхус Рабин Азад-Ахмад.


В словото си зам.-кметът на Орхус отбеляза отличните двустранни отношения между града и България и подчерта готовността за тяхното задълбочаване. По неговите думи, фото изложбата „Покривите на София” допринася за мултикултурния облик на града и е допринася позитивно за кандидатурата на Орхус за Европейска културна столица през 2017 г. Със задоволство отбеляза, че градската управа пази добри впечатления от посещението на българския президент през 2006 г. в града и се надява на бъдещо сътрудничество в политическата, икономическата и културната област.
 Посланик Порязов благодари на кмета и зам.-кмета на Орхус за любезното съдействие и домакинство на изложбата и високо оцени желанието на общината за сътрудничество с българската страна. Изрази благодарност също на Датско-българското културно дружество в Орхус и на доброволците, които участваха в подготовката на изложбата.  Българският посланик представи също работата на авторката на фото изложбата Бистра Бошнакова, както и историята за проекта. 
След официалното откриване на изложбата бе прожектиран филмът на Степан Поляков „София – История на Европа”.

Под диригентството на българина Михаил Делчев, датският хор „Седянка” изпълни български народни песни, които бяха аплодирани от присъстващата публика.

Сред гостите на откриването бяха представители на датските политически партии в Орхус, Датско-българското културно дружество,  датски академични и културни дейци, приятели на България, български студенти.
Изложбата, която е част от колекцията пътуващи изложби на Държавния културен институт, ще остане в Кметството на Орхус в периода 8 – 22 февруари 2011 г.