NEWS

СОФИЯ - СВЕТОВНА СТОЛИЦА НА СЦЕНИЧНИЯ ПЛАКАТ

04/10/10
ШЕСТОТО МЕЖДУНАРОДНО ТРИЕНАЛЕ НА СЦЕНИЧНИЯ ПЛАКАТ – СОФИЯ 2010 се провежда под патронажа на кмета на София – г-жа Йорданка Фандъкова в периода 11 октомври – 05 ноември 2010; СОФИЯ, ГАЛЕРИЯ СБХ, „ШИПКА”6 Организатор е сдружение „МЕЖДУНАРОДНО ТРИЕНАЛЕ НА СЦЕНИЧНИЯ ПЛАКАТ” в партньорство с Столична община, Съюза на българските художници, Държавния културен институт към МВнР, Полски институт, Френски институт, Институт “Сервантес”
СОФИЯ - СВЕТОВНА СТОЛИЦА НА СЦЕНИЧНИЯ ПЛАКАТ представя повече от 500 плаката на над 300 автори от 49 страни. От 11 октомври до 5 ноември 2010 година за пръв път във всички изложбени зали на галерията на СБХ, ШИПКА 6, София ще бъде представено шестото международно триенале на сценичния плакат. За годините на своето съществуване то се утвърди като едно от най-мащабните и авторитетни международни изложения в областта на визуалните изкуства и единственото в световен план събитие с фокус върху сценичния плакат. Историята на триеналето включва повече от 90 акции, международни проекти, изложби в България и в повече от 50 града в целия свят.
Откриването е на 11 октомври 2010; 18.00, тогава ще бъде и обявяването на наградите.
Събитието обединява: 1. Колекция на 6 МТСП – световна панорама на най-добрите постижения в областта на плаката, свързан с огромното многообразие от съвременни и класически театрални и сценични форми, създадени през последните 3 години или по темите на триеналето: “Театърът – това съм аз” и “Гогол и сцената”. 2. “Театърът това съм аз” - Международна плакатна виртуална акция, организирана съвместно с френския културен институт в София. Колекция от 30 плаката, създадени от именити артисти от цял свят, по специална покана от организаторите на триеналето; 3. “Гласове на свобода” - Международна колекция от плакати, посветена на 200 годишнината от независимостта на Испано-Америка - проект на 11. Международно биенале на плаката – Мексико 2010. Серията включва 111 произведения, дело на едни от най-известните автори в областта на плаката. Партньори – Трама Визуал - Мексико и Институт Сервантес - София Европейска премиера; 4. “200 години Шопен” – Плакатна колекция, включваща селектирани и премирани плакати от националния конкурс за плакати, посветени на 200 години от рождението на Великия полски композитор. Организирана съвместно с Полския институт в София. Премиера за София; 5. Изложба на членовете на международното жури - Лех Майевски, Полша; Мишел Буве, Франция; Пекка Лойри, Финландия; Божидар Икономов и Божидар Йонов, България Организационен комитет: Божидар Икономов (председател), проф. Божидар Йонов, Албена Спасова
подробна информация и програма можете да намерите в приложения документ