NEWS

Изложбата „Традиции” представена в румънската столица

19/11/09
 
 

В рамките на честванията по случай 130-те години от установяването на дипломатическите отношения между България и Румъния, в Музея на селото в Букурещ бе открита тържествено експозицията „Традиции” от извънредния и пълномощен посланик на България Валентин Радомирски. Посланик Радомирски запозна присъстващите със същността на изложбата,  представяща най-интересните и старини ритуали от класическия фолклорен календар на българите от Пирин, Родопите, района на Черно море и Странджа.

Посланик Радомирски подчерта в обръщението си, че изложбата дава възможност на съвременните българи да преоткрият идентичността си чрез древните ритуали, а чужденците – да изпитат празничната атмосфера на традиции, някои от които, пазени векове наред, се спазват и  до наши дни. Той посочи уникалността на някои от тях , като например нестинарството и родопската традиция за изписване на булките.

На събитието присъстваха министърът на културата Теодор Палеологу, представители на румънското външно министерство, министерството на културата, посланици на страните, акредитирани за България, както и на акредитираните в Букурещ (сред които и тези на САЩ и Германия), членове на дипломатическия корпус, журналисти

Изложбата „Традиции” е поредната инициатива  на българското посолство в румънската столица за отбелязването на 130-та годишнина от установяването на дипломатически отношения между България и Румъния.