NEWS

Фотоизложба

13/11/09

Откриване 17 ноември, 18.30 ч. 

Галерия „Мисията”, Държавен културен институт
ул. Алфред Нобел” № 2,


На 17 ноември преди двадесет години в Чехословакия започна Нежната революция. На този ден от 1941 г. се отбелязва Международният ден на студентите. Тогава Международният студентски съвет в Лондон почита паметта на загиналия чешки студент Ян Оплетал и 9 други студенти, убити през 1939 г. на същата дата от хитлеристите.

Богат снимков материал документира пътя на Словакия от първата антикомунистическа проява в Братислава още през 1988г., до приемането на общата европейска валута през 2009 г. , от свалянето на бодливата тел, опасвала града откъм границата с Австрия, до премахването през 2007 г. на последната бариера на същата тази граница, когато Словакия влиза в Шенгенското пространство.

В сравнение с поредицата събития, посветени на 20 годишнината от промените в Източна Европа, изложбата “По пътя на нежната революция: Словакия след 1989г.” предалага един по-различен поглед, доколкото тя е не само спомен за отминалите събития, а представя развитието на Словашката република, възникнала  благодарение и на нежната революция в Чехословакия през 1989г.
 
Изложбата предоставя възможност да се запознаете с факти, които не са толкова известни на публиката в България, да опознаете по-добре тази млада европейска държава, която днес е с една от най-динамично развиващите се икономики в региона.

Събитието се организира от Посолството на Словашката република в София със съдействието на Държавния културен институт към МВнР.

Каним всички медии да отразят събитието,  което е още един повод да разберем повече за дните, променили живота на всички нас.