NEWS

Изложба – 130 години дипломатически отношения между България и Румъния

10/11/09

На 9 ноември в галерия „Мисията” към Държавния културен институт на МВнР се откри експозицията, посветена на 130-годинишнината от установяването на дипломатически отношения между България и Румъния.

В 22 пана са показани факсимилета на подписаните мирни договори, гранични конвенции, търговски и други спогодби, различни дипломатически и консулски документи, предоставени от Държавна агенция „Архиви”. На откриването присъстваха изтъкнати представители на академичните среди, историята, културата, политиката, общественици и студенти.

 В словото си повод събитието постоянният секретар на МВнР г-н Константин Андреев
подчерта дълбоките исторически връзки между двата народа, чиито корени трябва да търсим далеч преди установяването на дипломатически отношения. Представените в експозицията архивни материали са нагледно доказателство за взаимния интерес към активни и ползотворни отношения във всички области от политическия, икономическия и социалния живот.

Приветствие поднесе и Н.Пр. посланикът на Румъния в София г-н Антон Покатеру, който сподели, че изложбата  е добър повод за оценка на отношенията, които днес можем да оценим като стабилни, добри и коректни във всички сфери. Вглеждането  в миналото, подчерта румънският посланик, ни прави оптимисти за бъдещето на двустранните отношения. Г-н Покатеру изрази своите специални благодарности към домакина на събитието – Държавния културен институт, Държавна агенция „Архиви”, предоставила интересните материали и всички,  допринесли за организирането на събитието.

Директорът на ДКИ – г-жа Людмила Димитрова благодари на гостите, уважили събитието. Тя сподели, че желанието на Института е изложбата да бъде показана и в други български градове, както и в СУ” Св. Климент Охридски” по време на предстояща през м. декември 2009 г.  конференция, посветена на темата за българо-румънските отношения