NEWS

БЪЛГАРСКИ ФИЛМ СЪС СПЕЦИАЛНА НАГРАДА ОТ МЕЖДУНАРОДНИЯ ФИЛМОВ ФЕСТИВАЛ „ЛИСТОПАД“ В МИНСК

13/12/19

Днес в Държавния културен институт се състоя символичното връчване на специалната награда от Международния филмов фестивал „Листопад“ в Минск. На авторите та българския филм „Бащата“. Наградата бе изпратена до България от посолството ни в столицата на Беларус.

Наградата връчи директорът на института г-жа Снежана Йовева на кино режисьора Петър Вълчанов.

За ДКИ е особена чест възможността да включи филмите на тандема Кристина Грозева и Петър Вълчанов в своята програма. Представяни са в българските мисии до сега техни филми с международен успех като „Урок“, „Слава“, а само преди месец в Ереван на Европейския филмов фестивал посолството на България представи новия им филм „Бащата“.

В динамична ситуация на обмен в един глобализиран свят киното е един от най-важните инструменти на културните взаимодействия. Българската дипломация е припознала силата на културното послание, което киното ни може да отправя към света. Това обяснява широкото присъствие на българските филми в програмите на нашите мисии и приоритетната задача да се насърчава участието на българските филмови продукции и творци в международни форуми.