NEWS

Участие на преводач от Иран в творческата резиденция в София

04/09/19

      Държавният културен институт в партньорство с посолството на България в Техеран и фондация “Следваща страница” организира участието в едномесечна творческата резиденция Къща за литература и превод София през август на иранския преводач на българска литература на персийски език Фарид Гадами. Резултат от интереса му към българската литература е издаването на негови преводи на “Моторни песни" на Никола Вапцаров и "Кокошката с зашитото око” на Виргиния Захариева в Техеран по-рано тази година.

      Конкретният повод за участието му в резидентната програма е подготовката на Антология на съвременния български разказ, включващ около 20 съвременни български писатели. Включени са произведенията на утвърдени автори и нови писатели като Боян Биолчев, Алек Попов и Ирина Папанчева.

      По време на творческия си престой в София имаше възможността да се срещне с преводача от персийски език Людмила Янкова, Катя Зографова, директор на къща-музей “Никола Вапцаров” в София и да вземе участие Литературни разходки из столицата, организирани от фондация “Прочети София”.

      През август г-н Гадами участва в няколко публични събития в страната.

- Българска литература в Иран, среща с Фарид Гадами по покана на Международно дружество "Елиас Канети" - Русе на 14 август в Русе;

- Изложение "С книга на плажа ": An encounter with Bulgarian contemporary Literature: writing as translating and politics of literature – разговор с Фарид Гадами на 17 август в Бургас

- "Да четеш Керуак в Техеран. Литература, политика и превод в днешен Иран ", модерирана публична дискусия, на английски език в Къща за литература и превод на 22 август в София.

      След края на престоя си в Къщата за литература и превод Фарид Гадами планира издаването на Антологията на съвременния български разказ в Техеран през първата половина на 2020 г., както и на кратка документална новела за София и България, която в впоследствие да бъде преведена на български език.

 

Снимки - фондация "Следваща страница"