NEWS

ПРИЛОЖНА НОСТАЛГИЯ

04/06/18

По повод Българското председателство на Съвета на ЕС,

Министерството на европейската интеграция на Правителството на Република Сърбия

и Посолството на Република Сърбия в София

ви канят на откриването на фотоизложба на Драгана Удовичич и Христо Русев

 

ПРИЛОЖНА НОСТАЛГИЯ

Фотографии на Белград и столиците на Европейския съюз

 

7.06.2018, 17:30 часа

Галерия „Академия“, София, ул. „Шипка“ 1

Със съдействието на Посолството на Република България в Белград и Държавен културен институт към министъра на външните работи

„Приложна носталгия“ е съвместна експозиция на двама фотографи – един от Сърбия и един от България. Автори са Христо Русев от България и Драгана Удовичич от Сърбия. Като част от проекта авторът от Сърбия Драгана Удовичич посети София – страната на Председателството на Съвета на ЕС и в продължение на 7 дни прави снимки на места, събития и хора, които й напомнят за нейния град. Българският автор Христо Русев прави снимки на Белград, като и двамата автори спазват условието да работят като фотографи, обзети от „носталгия“. Така в експозицията са избрани по 20 снимки, които най-добре илюстрират общите черти в ежедневието на двата града.

Фотографиите ще бъдат представени в изложба „Приложна носталгия“, която ще бъде открита на 7 юни 2018, в 17:30 ч. в галерия „Академия“. Предстои показването й в Белград и други сръбски градове.

Основната идея на проекта „Приложна носталгия“ е да насърчи културния обмен между двете страни, ценностите на европейската интеграция и сътрудничество между Сърбия и България. Проектът води началото си от 2007 година и досега има реализации в Португалия, Франция, Чешката република, Швеция, Испания, Белгия, Унгария, Полша, Литва, Нидерландия, Словашката република, Малта и Естония.

Повече информация – на www.appliednostalgia.com