NEWS

Представяне на изложбата „Силата на гражданското общество“ в Сеговия, Испания

05/04/17

Документалната изложба „Силата на гражданското общество: Съдбата на евреите в България, 1940-1944 г.” бе открита на 3 април от посланика на Република България в Испания Иван Кондов и кмета на град Сеговия Клара Лукеро.

Събитието се състоя в еврейския център Centro Didáctico de la Judería, намиращ се в историческата част на града, която от 1985 г. е под закрилата на ЮНЕСКО от 1985 г. и е сред най-посещаваните туристически обекти.

В обръщението си към гостите посланик Иван Кондов отбеляза, че спасяването на българските евреи през Втората световна война е повод за национална гордост, факт, който не е достатъчно познат на широката публика и именно това е една от целите на изложбата. Той изтъкна традиционната култура на солидарност и толерантност на българското общество. Изтъкна мястото на Българската православна църква, която оглавява битката за съдбата на българските евреи по време на Холокоста, за което заслужено е номинирана за Нобелова награда за мир. Посланик Кондов информира присъстващите и за участието на България в работата на Международния алианс за възпоменание на Холокоста - авторитетна организация, в която членуват 31 държави, от които 24 са членки на ЕС.

По време на събитието бе представен и докладът на Марсел Израел, активен член на Националния съвет на религиозните общности в България и съветник в международната гражданска организация Religions for Peace – Europe, базирана в Брюксел.

Откриването на експозицията се радва на широк интерес и отзвук в местната преса (в. „Ел аделантадо де Сеговия” и дигиталната му версияsegoviaaldia.es). Сред гостите бяха директорът на ежегодния филмов фестивал в Сеговия, общинският съветник по въпросите на туризма, представители на българските асоциации и на българската църква в града.

Гостуването на изложбата в Сеговия е организирано от Посолството на Република България в Мадрид в сътрудничество с Държавния културен институт при министъра на външните работи на България.