NEWS

Sofia Independent New York - 10th Anniversary Edition

15/12/14

Available only in Bulgarian.

10-то, юбилейно издание на фестивала на българското кино - So(fia) Independent film Festival се проведе oт 19 до 22 ноември в култовото кино „Трайбека Синемас” (Tribeca Cinemas) в Манхатън. По време на фестивала за десети пореден път зрителите в мегаполиса имаха възможност да видят най-новите и награждавани български филми, да усетят духа на съвременна България и да се насладят на таланта на българските творци.
Фестивалът Sofia Independent New York е първият в света ежегоден фестивал на българско кино извън страната. За десет години фестивалът успява да се превърне в разпознаваема международна културна платформа, която представя българското кино и култура в САЩ.
В програмата на 10-то издание са представени: българската номинация за Оскар 2014 г.– „Българска рапсодия” ("Пътят към Коста дел Мересме") , филмите „Отрова за мишки ”, „Потъването на Созопол” , „Цвета на Хамелеона”, „Отчуждение” , „Чест” , „Зад кадър” , както и документалните филми “Витоша” и “България е една голяма грешка също”. Част от тези филми са показани преди премиерите им в България.
От самото му начало проектът So(fia) Independent film Festival е подкрепян от Генералното консулство на Република България в Ню Йорк. Откриването на 10-то издание на фестивала е състоя в Генералното консулство, където са показани и фотографии на българския кинематограф Ели Йонова, организиран е и коктейл .
Юбилейното издание на So(fia) Independent film Festival е посветено на 25-та годишнина от демократичните промени в България и се осъществява с подкрепата на Националния филмов център и Държавен културен институт при министъра на външните работи. Фестивалът е организиран от „Юнайтед продакшън”, продуцентската компания на българска актриса и продуцент Жана Караиванова.
На 4 декември в ГК съвместно със So(fia) Independent film Festival е организирана прожекция на късометражния филм „Ася на 25” на Георги Тенев, Георги Богданов и Борис Мисирков. Събитието е реализирано като част от честванията на 25-та годишнина от падането на Берлинската стена и демократичните промените в България. След прожекцията е проведена среща-разговор на тема „С какво ще запомним последните 25 години”. Дискусията и мненията на участниците са заснети и запазени като архив. Видеото от срещата ще бъде публикувано на страницата на фестивала в интернет.