NEWS

EXHIBITION DADICATED TO THE AGE OF TSAR SAMUEL WAS OPENED BY MINISTER DANIEL MITOV

01/12/14

Available only in Bulgarian.

   На 25.11.2014 г. в сградата на МВнР се откри изложбата "Ненадминат по сила и ненадминат по храброст Българският Цар Самуил". Министър Даниел Митов откри изложбата, на която присъстваха представители на дипломатическия корпус, членове на инициативния комитет по отбелязване на 1000-годишнината от смъртта на цар Самуил и служители на МВнР.
   "Всяка годишнина от календара на националната ни история е повод за размисъл и оценка за това, дали днес ние - съвременното поколение на България, нейната политическа класа, гражданите на България, сме достатъчно отговорни към националната памет, дали сме разбрали заветите на дедите си, дали сме достойни да твърдим, че сме потомци на велики държавници", каза в словото си министърът пред събралите се гости. Той посочи ролята на изложбата "Ненадминат по сила и ненадминат по храброст Българският Цар Самуил" като отправна точка в намирането на отговорите на тези въпроси, а уроците, дадени ни от средновековния владетел, като валидни и днес.
   Академик В. Гюзелев, член на Инициативния комитети по отбелязване на събитието, направи кратка ретроспекция на десетилетията от управлението на цар Самуил.
   Експозицията "Ненадминат по сила и ненадминат по храброст Българският Цар Самуил" е реализирана със съдействието на Държавния културен институт, като част от Националната програма за отбелязване на годишнината. Предстои включването й в проекта "Пътуващи изложби" на ДКИ, в рамките на който ще бъде представена в мисиите на Р България зад граница.