NEWS

“Freedom Express” – представена в Брюксел

27/11/14
На 18 ноември на площад „Солидарност“ пред Европейския парламент беше открита изложбата „Пътят до 1989 г. Централна и Източна Европа в периода от 1939 до 1989 година “.
Изложбата документира сложния процес, който отделните държави от Източна Европа са  извървели, за да се върнат на пътя на свободата и демокрацията, като представя този процес през призмата на общоевропейския контекст. Създадена е в рамките на проекта “Freedom Express” на ENRS /European Network Remembrance and Solidarity/ с участието на политически дейци, журналисти, учени и изследователи от визираните страни. Отделните части на експозицията са посветени на лицата на борбата за промяна.
Експозицията в Брюксел се организира с подкрепата на посолствата на България, Чехия, Естония, Германия, Унгария, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия, както и община Иксел /Брюксел/ и Информационното бюро на Европейския парламент.
На откриването реч произнесе Мартин Шулц, председател на Европейския парламент. Присъстваха посланиците на страните от Централна и Източна Европа, депутати от Европейския парламент, кметът на община Иксел, директорът на  ENRS – г-н Рафал Рогулски, представители на дипломатическия корпус, граждани и журналисти.