NEWS

Stone Sculptures Again Through Cultural Bridges between Bulgaria and Japan

17/10/14
Available only in Bulgarian.

Музеят на камъка в градчето Сакурагава, префектура Ибараки, Япония на 12 октомври 2014 г. посрещна гостите за 8-та поредна програма „Artist in residence”. Тази година сред участниците са българските скулптори Зоя Лекова- Бачийска и Емил Бачийски.

Посланикът на Р България в Токио – Георги Василев, посети официалното откриване на проекта, поднасяйки поздравленията си към Масаджи Асага – директор на музея, за дългогодишната му дейност, активно спомагаща за популяризиране на българското изкуство и култура в Япония.

В изложбата, с която стартира настоящата артистичната резиденция за скулптури в Япония, българските автори представят фотоси на свои масивни скулптори от камък и дърво, изработени при участията им в международни конкурси и проекти, малки пластики на Емил Бачийски от бронз и камък и колажи от хартия, изработени с техника, въведена от самата Зоя Бачийска.

Вече в продължение на години активен културен обмен се осъществява между българския град Илинденци - една от известните каменни кариери в България за добив на мрамор, и японския град Сакурагава, който се намира в близост до каменоломните в префектура Ибараки, от които е доставен гранитът за програмата. По време на артистичната резиденция - през месеците октомври и ноември 2014 г., българските автори ще изработят нови скулптори, които ще бъдат изложени пред новооткрития завод за строителна техника в префектура Ибараки - основен спонсор на артистичната програма.

Сред гостите, поканени за откриването на програмата са представители на местната власт, на Културния институт на Ибараки, на местната Търговско-промишлена палата и спонсори на програмата. Те са поканени да опитат българска и японска кухня, приготвена специално за повода от г-жа Бачийска и г-жа Асага.

През 2004 г., по покана на Иван Русев, скулптор и директор на фондация “Арт център Илинденци”, в поредната скулптурна акция в с. Илинденци вземат участие японските скулптори Масаджи Асага и Йошихиса Сато. През 2008 г. в България е представена изложба на каменни скулптури от Япония и България – съвместен проект на „Арт Център Илинденци” и Музея на камъка в Сакурагава. 2011 г. , галерия „Мисията” на Държавния културен институт при МВнР представя изложбата „Светещи каменни фенери и скулптурни форми” . При посещението България на г-н Асага е връчена наградата „Златен лъв” - най-високо отличие давано от Министерство на културата на Р България.