NEWS

The Painting "Requime for Samuel's Warriors" (1973) by the Artist Dimiter Kirov, MFA Owned - Presented in a Huge Exhibition at the National Museum of Bulgarian Art: "THE AGE OF KING SAMUEL AS TREATED BY BULGARIAN ARTIST"

09/10/14

Available only in Bulgarian.

1000 години от смъртта на цар Самуил се отбелязват на национално ниво с програма, в която са включени 18 събития с различен характер. Едно от тях е подредената от 8 октомври до 30 ноември 2014 г. в Националния музей на българското изобразително изкуство изложба „Самуиловият век в творчеството на българските художници”.
В нея е показана и мащабната картина на Димитър Киров (1935-2008) „Реквием за Самуиловите войни”, рисувана през 1979 г. и откупена от МВнР.  Тя е началото на едноименна серия, развивана от автора в продължение на няколко години, за която през 1981 г. той бива отличен с наградата за живопис на името на Владимир Димитров-Майстора.
В художествения фонд на МВнР са включени 20 творби на художника с различна тематика. Повечето от тях се намират в българските посолства в Париж, Токио, Вашингтон, Тел Авив, Претория и Тунис.