NEWS

БЪЛГАРСКИЯТ ЕЗИК В УЧЕБНАТА ПРОГРАМА В СОЛУН

23/07/13
От 3-ти юли т.г. българският език е утвърден като основен език в програмите на Департамента за балкански, славянски и ориенталски науки в Университета „Македония” в Солун.

Преди становището на Съвета на Университета българският език се е изучавал само като задължително из-бираем предмет. На практика с това решение Департаментът за балкански, славянски и ориенталски науки се утвърждава като основен университетски център за изучаване на български език в Северна Гърция.
  
За утвърждаването на българския език като основен език в програмите на Университета Македония несъмнено основна роля има командироването със заповед на Министъра на образованието, младежта и науката на преподавател по български език от началото на пролетния семестър на учебната 2012-2013 година.

Съществена роля има и доброто сътрудничество между Университета и Генералното консулство в Солун, което в последните две години, със съдействието на Държавния културен институт към Министъра на външните работи, организира редица съвместни инициативи.

През октомври т.г. предстои отбелязването на 15-тата годишнина от създаването на Департамента за балканс-ки, славянски и ориенталски науки, в рамките на което ще се проведе и конкурс за есе на тема: „Гърция-България – един век дипломатически отношения”.

Със съдействието на Дипломатическия институт към Министъра на външните работи предстои и приемането в института на стаж, финансиран по програмата „Еразмус”, на студенти изучаващи български език и на студенти от магистърската програма „Съвременна политика и икономика на страните от Източна и Югоизточна Европа”.