NEWS

Codex Suprasliensis представен в Чешката академия на науките от вицепрезидента Попова

18/06/13
 
В рамките на работно посещение в Чешката република в периода 29-31 май 2013 г Вицепрезидентът на Република България Маргарита Попова откри изложбата „Старобългарският ръкопис Codex Suprasliensis (Супралски сборник) от Х век в контекста на византийско-славянските взаимоотношения”. Изложбата беше представена на 29 май в Академията на науките на Чешката република (АН на ЧР).

В словото си при откриването на изложбата в АН на ЧР в Прага на 29 май Маргарита Попова подчерта, че за нея, „като български държавник, е изключително важно сега всички славянски народи да се обединим и да покажем славянската книжнина и всички славянски езици като част от достолепното световно културно наследство“. Поставяйки ударение върху българския принос, Вицепрезидентът посочи, че „няма истинска наука славистика, ако тя не започне и не е построена на основата на старобългарския език и старобългарската литература“.

Изложбата е предоставена от ДКИ и представянето й в Прага е част от проект по Комуникационната стратегия, посветен на 1150-та годишнина от Великоморавската мисия на св. св. Кирил и Методий. Патронаж над събитието пое председателят на АН на ЧР проф. д-р Иржи Драхош.

В делегацията, съпровождаща Маргарита Попова бяха включени Маргарита Ралчева, началник на кабинета на Вицепрезидента и проф. д-р Кирил Топалов, секретар на президента по духовност, култура и национална идентичност. На откриването присъстваха представители на чешката академична общност, на българската диаспора и на дипломатическия корпус, сред които посланикът на Македония, съветници от посолствата на Гърция, Латвия, Мексико, Сърбия и Хърватия.

Със слова към присъстващите се обърнаха също временно управляващият българското посолство в Прага Горяна Ленкова, проф. д-р Анисава Милтенова он Института по литература към БАН – автор на изложбата, а от чешка страна директорът на Славянския институт към АН на ЧР доц. д-р Хелена Улбрехтова и една от най-известните изследователки на Супрасълския сборник проф. Емилия Блахова. Хор „Лира“ към БСОУ „Д-р Петър Берон“ в Прага изпълни български песни.