NEWS

Прожекция на филма „Портрет на едно пътуване” в рамките на Британските седмици в България

05/06/13

Проект на Държавния културен институт – филмът на Екатерина Димитрова „Портрет на едно пътуване”, ще бъде част от първите в дългата история на двустранните отношения Британски седмици в България” (26 май-11 юни).
Премиерата на филма ще се състои на 5 юни 2013 в резиденцията на посланика на Обединеното кралство в София, която отваря за първи път врати за публични и официални събития.
 „Портрет на едно пътуване” разказва за дългия път на уникалния средновековен писмен паметник Четвероевангелието на Иван Александър от българските земи до Британската библиотека, където то се съхранява до днес. Филмът разкрива всички подробности около съдбата на ценния ръкопис, като същевременно подчертава изключителната му художествена стойност като образец на ортодоксалното изкуство.
Проектът дава възможност за широка публичност и запознаване с богатото културно-историческо наследство на България със средствата на съвременните медии.
За първи път филмът бе показан през есента на 2012 г. в Британската библиотека, в присъствието на посланика на България в Лондон г-н Константин Димитров.
Предстои неговото включване и в други културни събития и прояви, организирани от българските дипломатически мисии.