NEWS

Представяне на изложба „Посланията на кирилицата” във Финландия

28/05/13

Изложбата „Посланията на кирилицата” на българския художник Кирил Гогов, участва в поредица от събития по повод честването Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май във Финландия.
На 18 май в културния център „Моникулттуури” в град Пори посланикът на Р. България г-н Любомир Тодоров откри изложбата в присъствието на кмета на град Пори г-жа Айно-Майя Луукконен, директора на културния център „Моникулттуури” г-жа Кирси Паавилайнен и нейния сътрудник г-жа Ирина Стамболийска. На 22 май изложбата бе представена и в аулата на Университетския консорциум в Пори, водеща към университетската библиотека, в присъствието на ректора на Консорциума г-н Харри Пелтониеми. В присъствието на представители на академичните среди и на студенти, посланикът на Р. България направи обзорна презентация за България, за нейното културно и историческо наследство и за делото на братята Кирил и Методий. 
В рамките на честването на Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост, изложбата „Посланията на кирилицата” бе  представена на 23 май и в Посолството на Р. България в Хелзинки. По време на събитието, на което присъстваха множество български граждани, представители на ръководствата и членове на организациите за приятелство между двете държави, бяха връчени дипломи за успешно завършената 2012-2013 учебна година на учениците от първия випуск на новооткритото Българско неделно училище „АБВ” в Хелзинки.
Изложбата „Послания на кирилицата” бе посрещната навсякъде с голям интерес, както от финландската общественост, така и от българската общност, живееща във Финландия.