NEWS

КОНЦЕРТ, посветен на 70-та годишнина от спасяването на българските евреи от Холокоста

17/05/13
В навечерието на най-светлия български празник – Денят на славянската писменост, Националната музикална академия „проф. Панчо Владигеров” ще гостува на 20 май на най-престижната национална музикална сцена – зала „България” със свой концерт, посветен на 70-та годишнина от спасяването на българските евреи от Холокоста. Събитието е под патронажа на Президента Росен Плевнелиев.
В програмата на концерта са включени произведения от Бах, Йозеф Райнбергер, Макс Брух, Бенцион Елиезер и Сабин Леви. Под диригентската палка на Райчо Христов младите музиканти ще партнират на своите изявени преподаватели - проф. Анатоли Кръстев – виолончело и проф. Ангел Станков.
За пръв път ще бъде изпълнена част от Концерт за орган и оркестър на Райнбергер  - със солист Сабин Леви. Той ще представи за първи път пред публика и своето  произведение- Балада за цигулка и оркестър.  
Величествената музика на Бах ще бъде интерпретирана във версия за ударни инструменти – маримба -  изпълнение на двама млади възпитаници на Националната музикална академия Кирил Павлов и Мирослав Димов.
Финалът на концерта е посветен на светлата енергия, която струи от Симфониетата на Бенцион Елиезер – доказателство, че духът, който носи българската музикална традиция може да се претворява в различни културни традиции.
Концертът е организиран от Държавния културен институт към министъра на външните работи, Националната музикална академия и Софийска филхармония.