NEWS

„Пътуване към Йерусалим“

11/04/13

На 9 април 2013 г. в Дом Омладине Посолството на България в Белград представи българския игрален филм „Пътуване към Йерусалим“ на режисьора Иван Ничев.

Преди прожекцията посланик Ангел Димитров запозна присъстващите с историческите факти от 40-те години на миналия век, когато повече от 48 000 евреи – български граждани са били спасени от трагедията на Холокоста с българска помощ. Посланик Димитров определи събитията като „най-внушителните доказателства за силата на човешката солидарност и за способността на хуманността и морала да се противопоставят дори на най-неблагоприятните политически обстоятелства, когато едно общество е единно в смелостта си да го направи“.

Филмът, предоставен със съдействието на Държавния културен институт към Министъра на външните работи, предизвика изключителен интерес. В пълната с около 400 зрители кинозала присъстваха представители на дипломатическия корпус, включително посланикът на Израел в Белград,както и на Р. Македония, еврейската общност в Сърбия, културните среди, преподаватели от Белградския университет и студенти, изучаващи българистика в катедрата по южнославянски езици. Присъстваха и хора, които споделиха, че са „лични свидетели“ на събитията и близки на спасени български евреи, установили се в Израел, след успешно напускане на българските територии.