NEWS

Изложбата „Иван Шишманов и обединена Европа, гостува във Виена

29/03/13

На 20 март 2013 г. в галерия „Ауф дер Павлаче” на Виенския университет бе открита изложбата на Държавния културен институт при министъра на външните работи „Иван Шишманов и Обединена Европа“.
Почетен гост на тържественото откриване на събитието бе вицепрезидентът на Република България г-жа Маргарита Попова. Тя произнесе слово, в което изтъкна приноса на проф. Иван Шишманов за развитието на идеята за обединена Европа и създаването на движението ПанЕвропа през 20-те години на ХХ век. 
В академичната вечер, посветена на проф. Шишманов взеха участие проф. д-р Феодор Поляков, директор на Института по славистика на ВУ, проф. д-р Румяна Дамянова от Института за литература при БАН, проф. д-р Любка Липчева, лектор по български език и литература в Института по славистика на ВУ. Проф. Дамянова запозна аудиторията с проекта  на Института по литература за цялостно изследване и представяне на творчеството на проф. Шишманов „Иван Д. Шишманов” и издадения в резултат на проучването тритомен сборник, представящ литературното, епистоларно и научно наследство на големия български интелектуалец. Проф. Дамянов подари на Института по славистика изданията на български език, посветени на делото на проф. Шишманов.
Проф. д-р Л. Липчева представи проекта за създаване на виртуална библиотека за българска литература, преведена на чужди езици „Проф. И. Шишманов”. Проектът е одобрен от Българския фонд за научни изследвания и е в начална фаза на изпълнение.
В рамките на тържеството бе показан и филмът на телевизионния журналист Бойко Василев „Преди началото”, посветен на живота и делото на проф. Шишманов.
На тържествената вечер присъстваха около 90 души – студенти и преподаватели от ВУ, между които директорът на Института за източноевропейска история на ВУ проф. д-р Оливер Щмидт, деятели на културата и образованието във Виена, генералният секретар на Паневропейското движение в Австрия г-н Райнхард Клоучек и членове на движението от Виена, представители на  българската общност, журналисти. 
След откриването гостите бяха поканени на чаша българско вино и типични български специалитети.