NEWS

Експозицията

02/10/12
Отбелязването на 150-та годишнина от рождението на видния български общественик и културен деец проф. Иван Шишманов имаше своята кулминация в родния му град – Свищов, където на 28 септември 2012 г. в Общината беше представена подготвената от Държавния културен институт експозиция .
В приветствието си при откриването на експозицията директорът на Института - г-жа Людмила Димитрова - подчерта, че делото на Шишманов завладява с широтата на визията за една бъдеща Европа без разделения, континент на „духа и сърцето”. Тази експозиция, подготвена от изследователя доц. Румяна Конева, проследява пътя на Иван Шишманов като един от двигателите на изграждането на съвременна България и основните й културни институции, уважавания в европейските академични центрове изследовател на литературата и философията. И – разбира се – мястото му сред радетелите на паневропейската идея. Без съмнение свищовецът Иван Шишманов, неговият живот, дело и наследство ни разкрива именно едно от нашите послания към другите европейски страни и народи, към тяхната култура и наследство. С основание можем да твърдим, че разказът за него, за неговата дейност като учен и общественик, като политик, е страница от историята на Обединена Европа, от времето, когато Песента за камбаната на Шилер, е можела да бъде вдъхновение за желаното бъдеще на Европа само за най-светлите нейни умове – каза още г-жа Димитрова.
В програмата на празниците на Свищов беше включено и откриването на бюст-паметник на проф.Иван Шишманов, дело на Георги Чапкънов.