NEWS

ЕВРОПЕЙСКИ ДЕН НА ЕЗИЦИТЕ 2011 г.

04/10/11

На 2 октомври 2011 година в София - от 11 часа  пред Народния театър беше отбелязан Европейският ден на езиците.
Кръстословици на 11 езика бяха сред изненадите на Европейския ден на езиците през 2011-та, които бяха подготвили културните институти, представени в България. За втори път всички те отбелязаха заедно деня на езиковото многообразие.
Въпреки, че на пръв поглед може да изглеждаха трудни, многоезичните кръстословици всъщност предложиха на посетителите лесен и забавен начин да научат интересни думи на различни чужди езици.
Събитието се организира от EUNIC-мрежата на културните центрове на страните от ЕС и в него участваха нейните членове: Австрийско посолство, Британски съвет, Чешки културен център, Полски институт, Френски институт, Гьоте институт, Гръцка фондация за култура, Унгарски културен институт, Институт „Сервантес”, Образователен отдел при Посолство на Испания, Италиански културен институт, Руския културно-информационен център, Посолството на Швейцария, Генерална дирекция „Писмени преводи” към Европейската комисия,  Държавния културен институт към министъра на външните работи и Център за развитие на човешките ресурси.
Европейският ден на езиците се чества от 2001 г. насам, след успешното провеждане на Европейската година на езиците. Съветът на министрите при Съвета на Европа прие решение в седмицата около 26 септември ежегодно да се отбелязва и насърчава многоезичието в Европа.
Европа е богата на езици – само европейските са повече от 200, а към тях се добавят и още много езици на онези европейски граждани, чиито корени са от други континенти. Да знаеш чужд език е от полза и за стари, и за млади – няма пределна възраст да научиш нов език и да се насладиш на удоволствието от това. Да знаеш дори няколко думи от езика на страна, която посещаваш, значително повишава възможността за запознанства и приятелства.
Това събитие на EUNIC-мрежата на културните центрове на страните от ЕС е също част от проекта „Европейско езиково богатство” на Британски съвет.
вропейският ден на езиците 2011 се провежда с подкрепата на Столична община, Министерство на образованието, младежка и науката и с медийното партньорство на Българското национално радио.