NEWS

Ден на българската култура в Еврейския дом в Копенхаген

20/09/11

На 25 септември 2011 година в сътрудничество с посолството на България, еврейската общност в Копенхаген организира Ден на българската култура.
Посолство на България дарява на еврейската общност  копие от експозицията, подготвена от Държавния културен институт  за спасяването на българските евреи по време на Втората световна война – „Силата на гражданското общество, съдбата на евреите в България”
В Дания спасяването на датски евреи е добре познато и повод за национална гордост събитие по време на тъмните времена на Втората световна война. Спасяването на 50 хиляди български евреи от концентрационните лагери е събитие, което заслужава също да бъде широко известно. Тази изложба показва как обществото успява да се мобилизира в защитата нормите за справедливост и човечност, силата, която се изисква и изключителна смелост да се противопоставиш на политическата репресивна система.

Експозицията ще бъде представена от г-жа Людмила Димитрова, директор на Държавния културен институт и нейният автор д-р Албена Танева.

В програмата са включени и два филма -  „Извън хватката на Хитлер” показва интервюта с оцелели българските евреи, които са били на ръба да споделят трагичната съдба на милиони други свои сънародници от европейските страни.

Организаторите на Деня на България ще поставят акцент върху образа на България като страна на толерантното съжителство на различни етнически малцинства. Като илюстрация на това ще бъде показан и филмът на Иван Ничев „След края на света” – любезно предоставен от автора.