NEWS

Експозицията „Епохата на Цар Фердинанд I” представена във Велико Търново

20/09/11
Президентът  Георги Първанов, Председателят на Парламента Цецка Цачева, депутати и много официални лица се очаква да присъстват във Велико Търново на 22 септември, когато старата столица ще е център на националните тържества по отбелязване на Деня на Независимостта.
Организатори на празника са Община Велико Търново, Националният военен университет и Регионалният исторически музей. Честванията ще започнат със света литургия в църквата „Св. 40 мъченици”,полагане на цветя на гроба на цар Калоян, където ще бъде прочетен и Манифестът за обявяване на Независимостта. В празничното шествие ще се включат 600 ученици от всичките 19 учебни заведения във Велико Търново.  

Държавният културен институт ще представи съвместно с Регионалния исторически музей в Изложбените зали експозицията „Епохата на Цар Фердинанд I”, която е представяна през последните три години в много страни. Експозицията разглежда наситения със събития период от българската стория, свързан с Фердинанд І в светлината на усилието на българската нация да заеме достойно място сред европейските народи. Регионалният исторически чузей допълва експозицията с около 40 оригинални вещи на българския монарх. Жителите и гостите на старата столица ще имат възможност да видят и златен оригинален пръстен, който Фердинанд е подарил на известната в миналото търновка Теодора Хаджипенчева. Пръстенът е частна собственост и се е пазил от четири поколения, а днешните му собственици го предоставят специално за празника.